Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a kako pada u toku Božićnog posta i trpeza mora da bude posna. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su kuvano žito – koljivo, slavska pogača ili kolač, sveća i vino. Kako bi izbegli pripremanje i smišljanje posnih jela, mnogi domaćini Svetog Nikolu slave kao mrsnu slavu, ali mi vam predlažemo sjajan posni jelovnik.
Posna slavska pogača je takođe obavezna, a poznati kuvar Veljko Krsmanović je otkrio kako je on pravi. Sastojke uglavnom svi već imate kod kuće, a vrlo je jednostavna za pripremu.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 80 ml ulja
- 200 ml vode
Recept za posnu slavsku pogaču za Svetog Nikolu 2023. godine:
U toploj vodi razmutite kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim u posudi pomešajte prosejano brašno i so, sipajte ulje, a onda i aktivirani kvasac. Umesite testo, pokrijte providom folijom i ostavite pola sada da nadođe. Ako je potrebno dodajte još vode. Nakon toga ponovo premesite testo i stavite ga u nauljenu tepsiju. Premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Pročitajte i ovo: Ovako se sprema najbolja riba za Svetog Nikolu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem