Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a kako pada u toku Božićnog posta i trpeza mora da bude posna. Ono što je  zajedničko svim Srbima koji slave slavu su kuvano žito – koljivo, slavska pogača ili kolač, sveća i vino. Kako bi izbegli pripremanje i smišljanje posnih jela, mnogi domaćini Svetog Nikolu slave kao mrsnu slavu, ali mi vam predlažemo sjajan posni jelovnik.

Posna slavska pogača je takođe obavezna, a poznati kuvar Veljko Krsmanović je otkrio kako je on pravi. Sastojke uglavnom svi već imate kod kuće, a vrlo je jednostavna za pripremu. 

Sastojci: 

  • 1 kg brašna 
  • 1 kocka kvasca 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • 80 ml ulja 
  • 200 ml vode 

Recept za posnu slavsku pogaču za Svetog Nikolu 2023. godine: 

U toploj vodi razmutite kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim u posudi pomešajte prosejano brašno i so, sipajte ulje, a onda i aktivirani kvasac. Umesite testo, pokrijte providom folijom i ostavite pola sada da nadođe. Ako je potrebno dodajte još vode. Nakon toga ponovo premesite testo i stavite ga u nauljenu tepsiju. Premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. 

Pročitajte i ovo: Ovako se sprema najbolja riba za Svetog Nikolu

BONUS VIDEO:

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

(StvarUkusa/S.B.)