Sveti Nikola je jedna od najvećih srpskih slava, a kako pada u toku Božićnog posta i trpeza mora da bude posna. Ono što je zajedničko svim Srbima koji slave slavu su kuvano žito – koljivo, slavska pogača ili kolač, sveća i vino. Kako bi izbegli pripremanje i smišljanje posnih jela, mnogi domaćini Svetog Nikolu slave kao mrsnu slavu, ali mi vam predlažemo sjajan posni jelovnik.
Posna slavska pogača je takođe obavezna, a poznati kuvar Veljko Krsmanović je otkrio kako je on pravi. Sastojke uglavnom svi već imate kod kuće, a vrlo je jednostavna za pripremu.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 80 ml ulja
- 200 ml vode
Recept za posnu slavsku pogaču za Svetog Nikolu 2023. godine:
U toploj vodi razmutite kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Zatim u posudi pomešajte prosejano brašno i so, sipajte ulje, a onda i aktivirani kvasac. Umesite testo, pokrijte providom folijom i ostavite pola sada da nadođe. Ako je potrebno dodajte još vode. Nakon toga ponovo premesite testo i stavite ga u nauljenu tepsiju. Premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Pročitajte i ovo: Ovako se sprema najbolja riba za Svetog Nikolu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus