3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku

Ako u poslednjem momentu pripremate ribu za slavu Sveti Luka, evo tri ideje za šarana. Recepti su fantastični i, što je najvažnije, ne zahtevaju puno vremena!

Shutterstock

1. Pečeni šaran u rerni sa limunom i belim lukom

Sastojci:

  • 1 kg šarana (očišćen i isečen na filete)
  • 2 limuna (jedan u kriškama, drugi za sok)
  • 5-6 čenova belog luka, sitno iseckanih
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun za dekoraciju

Recept za šarana sa limunom i belim lukom:

Zagrejte rernu na 200°C. Šarana posolite i pobiberite, zatim premažite maslinovim uljem i sokom jednog limuna. Poređajte filete u pleh, pospite belim lukom i rasporedite kriške limuna preko ribe. Prekrijte folijom i pecite 20 minuta, zatim skinite foliju i pecite još 10 minuta da se zarumeni. Pospite svežim peršunom i servirajte uz krompir salatu ili povrće.

2. Prženi šaran sa belim lukom i peršunom

Sastojci:

  • 1 kg fileta šarana, isečenih na komade
  • 5-6 čenova belog luka, sitno iseckanih
  • veza svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • brašno za pohovanje
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje

Recept za prženog šarana sa belim lukom i peršunom:

Komade šarana posolite i pobiberite, zatim ih uvaljajte u brašno. U tiganju zagrejte ulje i pržite komade ribe na srednjoj vatri dok ne postanu zlatni (oko 3-4 minuta sa svake strane). Izvadite ribu, i u istom ulju kratko propržite beli luk. Pospite pržene komade ribe belim lukom i peršunom i poslužite uz prilog po želji.

3. Šaran na roštilju sa začinskim biljem

Sastojci:

  • 1 šaran (oko 1 kg, očišćen i zarezan na par mesta)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica origana
  • so i biber po ukusu

Recept za šarana na roštilju sa začinskim biljem:

U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna i začinsko bilje. Natrljajte ribu ovom marinadom, posolite i pobiberite. Pecite šarana na roštilju na srednjoj temperaturi, oko 5-7 minuta sa svake strane, dok se meso lako ne odvaja od kostiju. Poslužite uz svežu salatu i kriške limuna.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Kako da se rešite ulja nakon prženja  Instagram/carolina.mccauley