Riba se u Srbiji ne jede često, jer smo mi ljubitelji mesa. Ali u toku posta često može da se nađe na trpezi, a kod nas se najčešće služi rečna riba. Nju možete da napravite pohovanu, prženu ili pečenu. Ipak, u primorskim mestima češće se služi lešo riba, tj. ona koja se kuva.
Kuvana riba nije ukusna kao pečena ili pržena, pogotovo ako je rečna. Ovakvom termičkom obradom onda može da bude žilava i da ima neprijatan ukus.
Ipak, i rečnu ribu možete savršeno da skuvate i da je služite kao pravi gurmanski specijalitet. U šerpu treba da dodate jedan sastojak koji će joj poboljšati ukus, a ukloniće i neprijatan miris rečne ribe. Kada pripremate lešo ribu u šerpu sa vodom sipajte i 100-125 ml mleka. Dodavanjem ovog sastojka bićete sigurni da će kuvana riba biti mekana, a ne žilava.
Lešo riba je odlično rešenje kada se zdravo hranite, a možete da je služite sa krompir salatom ili dalmatinskim varivom.
Pročitajte i ovo: Kako se sprema riba u tiganju, šerpi, rerni i na grilu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Slatki hleb za Uskrs - posna praznična vekna iz rumunske kuhinje
Kako da postavite i ukrasite sto za Uskrs
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite najlepša dekupaž jaja za Uskrs
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem