U toku je Uskršnji post, ali to ne znači da morate da se odreknete omiljene hrane. Danas mnoge mrsne namirnice imaju svoje posne verzije, a u toku posta na meniju je najčešće i riba. Za nju nije potrebno puno vremena, a možete da je grilujete, pečete, pržite ili kuvate. Kako bi riba bila ukusna morate da znate kako se priprema, jer različita termička obrada zahteva drugačije vreme i marinadu. 

Kako se prži u tiganju 

Kada pržite ribu u tiganju obavezno je pre toga uvaljajte u brašno. Ako imate teflonski tiganj, onda nemojte da nauljite, a za svaki drugi je dovoljno par kapi ulja. Stavite ribu u zagrejan tiganj, pa posle 3 minuta okrenite i pržite još 3 minuta.

Kako se griluje

Kada grilujete ribu može da se desi da ona propadne kroz rešetke. Zato prvo na gril poređajte limun isečen na kolutove, a preko ribu. Tako će riba ostati cela, ali će zadržati i šmek.

Kako se peče u rerni

Kada pečete ribu obavezno je stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ovo će obezbediti hrskavu koru i sprečiti da zagori. U proseku, tankom fileu je potrebno samo 10 da se ispeče, a debljem oko 20 minuta.

Kako se kuva u šerpi

Kada ribu želite da skuvate, stavite je u bujon ili zagrejanu vodu sa uljem (najbolje maslinovim) i kuvajte na laganoj vatri dok riba ne omekša (oko 20 minuta). 

Pročitajte i ovo: Pečena skuša u slatko-kiselom sosu

BONUS VIDEO: 

Kako se čisiti riba Instagram/pp_recepti_kbzu

(StvarUkusa/S.B.)