Sastojci:
- 200 ml vode
- 1 kašika osveštane vode
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 20 g svežeg kvasca
Recept za slavski kolač:
Kako biste umesili slavski kolač prvo rastopite kvasac malo mlake vode i dodajte kašiku brašna. Ostaviti 5 min da se kvasac aktivira. Nakon toga sipajte u činiju, pa dodajte osveštanu vodu i ostatak vode, brašno, so i sve dobro izmešajte. Brašno sipajte postepeno, dok testo ne bude srednje tvrdo. Dobro ga izradite rukama, barem deset minuta. Testo vratite u činiju pa ga prekrijte najlonskom folijom i odozgo krpom. Ostavite da se diže oko 40 minuta na toplom mestu.
Kada testo naraste prebacite ga na pobrašnjenu površinu i odmah odvojite jedan deo za ukrase. Preostalo testo podelite na loptice, a veličina i broj loptica zavisi od toga kakav oblik pogače pravite. Loptice obradite rukama, pa ih opet umotajte u foliju i krpu i ostavite da narastu.
Za ukrase testo bi trebalo da bude malo tvrđe i elastičnije pa odvojenim komadima dodajte još brašna po potrebi. Umesite testo i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga možete da koristite za ukrase. Isecite ga na nekoliko komada, a potom svaki komad razvaljajte oklagijom na debljinu od desetak centimetara. Pravite oblike po želji. Možda će vas zanimati trikovi za pravljenje ukrasa za pogaču.
BONUS VIDEO
StvarUkusa