Sastojci:
- 1 kg brašna
- pola listra mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 125 g posnog margarina
- 40 g kvasca
Sastojci za pravljenje ukrasa:
- 200 - 250 g brašna
- 100 ml vode
Sastojci za premazivanje:
- 2 kašike brašna
- 2 dl vode
Kako da umesite posnu slavsku pogaču
Slavski kolač je jedan od glavnih elemenata slave i svaka domaćica posebnu pažnju poklanja njegovom ukrašavanju, ali i samoj prtipremi. U jednoj posudi pomešajte brašno i so, a u drugoj kvasac, šećer i mlaku vodu. Margarin otopite. Kada se kvasac aktivira, zamesite testo uz dodavanje otopljenog margarina. Ostavite testo da odmara na sobnoj temperaturi. Nadošlo testo podeliti na 5 loptica (4 jednake i 1 malo veću) i ređati u dublju šerpu, u kojoj će se peći. Ukrasiti ukrasima koje ste napravili i premazati. Peći na 180 stepeni dok čačkalica ne izađe suva iz kolača.
Od sastojaka za premazivanje napravite smesu i zagrejte je na šporetu. Od sastojaka za ukrase napravite takođe smesu, razvaljajte oklagijom i oblikujte ukrase po želji.
Pročitajte i kako da dekorišete slavku trpezu
Bonus video