Slavsko žito po receptu Slavice Rokvić

Slavica je na Instagramu podelila kako je ispalo njeno slavsko žito, a u nastavku možete pročitati recept.

Printscreen/Instagram/rokvic.slavica

Sastojci:

  • 300 g pšenice 
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • muskatni oraščić
  • malo cimeta (na vrh noža)
  • malo ruma

Kako Slavica Rokvić sprema slavsko žito:

Pšenicu za slavsko žito najpre dobro oprati pa staviti da se kuva. Kad provri, pustiti da vri par minuta, pa isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno. Ujutru je žito spremno za pripremu. Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti u blenderu.  Da žito ne bi bilo suvo, dodajte vodu koju ste sačuvali od kuvanja i sve izblendajte pa postepeno dodajte vanilin šećer, malo cimeta, ruma i muskantnog oraščića. Umešajte i deo šećera pa probajte da li vam je dovoljno slatko. Ukoliko nije dodajte još (ukupno do 250 g). Zatim prebacite žito u činiju i pomešajte ga sa mlevenim orasima.

Žito sipajte u činiju za posluženje i ukrasite po želji, ili kao Slavica koja je za dekoraciju koristila suve smokve, šljive, jagode, kajsije, čia seme, suncokretove semenke i listiće čuvarkuće.

Srećna slava!

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za brze posne kuglice kakve još niste probali  Instagram/goveganchallenge