Mandarinice po bakinom receptu: Ova starinska poslastica biće zvezda vaše slavske trpeze

Za slavu napravite mandarinice, starinsku poslasticu po bakinom receptu.
Sitni kolači za slavu i mandarinice Foto: StvarUkusa/Maja Gašić

Mandarinice su starinska poslastica koja spaja jednostavne sastojke u savršenom skladu ukusa. Dok se peku, kuća miriše na domaću toplinu, mast i orahe, a svaki zalogaj otkriva bogatstvo nadeva od oraha i suptilnu aromu muskatnog oraščića.

Njihova mekana, blago hrskava tekstura i prirodna slast čine ih neodoljivim zalogajem za sve generacije. Idealne su za slavsku trpezu, kada hoćete da oduševite porodicu i goste autentičnom, tradicionalnom poslasticom, ali i za trenutke kada želite da se prisetite starih običaja i bakinih recepata

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: kolači/slavsko jelo

Porcije/Količina: za 10-12 osoba (zavisi od veličine)

Vreme pripreme: 30-60 minuta

Vreme pečenja: 20-25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 50-85 minuta

Težina: srednje teško

 Sastojci:

  • Za testo:

  • 250 g masti
  • 30 g (2 kašike) šećera 
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • 250 ml mleko
  • pola kocke kvaca (20 g)
  • 550 g brašno 
  • Za fil:

  • 2 belanca 
  • 180 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • Muskatni oraščić
  • Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu
Sitni kolači za slavu, mandarinice, orasnice, grilijaš Foto: StvarUkusa/Maja Gašić

 Priprema:

1. korak: Aktivacija kvaca

U toplo mleko sipajte jedu kašiku šećera i izmrvite kvaca. Ostavite da zapeni 10 minuta.

2. korak: Mućenje masti i jaja

Umutite mast sa jednom kašikom šećera, žumancima i jednim celim jajetom.

3. korak: Mešenje testa

Dodajte mleko u kojem je prethodno rastopljen i nadošao kvasac, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko, mekano testo.

4. korak: Pravljenje fila

Umutite belanca sa 180 g šećera, pa polako varjačom umešajte mlevene orahe i muskatni oraščić.

5. korak: Oblikovanje kolača

Od testa oblikujte male tanjiriće, u sredinu stavite fil i vrhove spojite da dobijete male vrećice – kao male mandarine.

6. korak: Pečenje

Ređajte mandarinice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni dok blago ne porumene.

7. korak: Serviranje

Gotove kolače pospite šećerom u prahu i ostavite da se malo ohlade pre posluživanja.

Ukoliko ste u potrazi za još starinskih recepata, isprobajte naše posne bombice od oraha.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.