Sastojci:
- 200 g malina
- 60 g šećera
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 75 g makadamija oraha
- 100 ml šlaga
- 250 g bele čokolade
Za ukrašavanje:
- rendanog kokosovog
Za preliv:
- 125 g bele čokolade
Pogledajte kako se prave:
Recept za slavske kolačiće:
Za ove kolače stavite maline i šećer u tiganj na srednju vatru. Krčkajte lagano 5-7 minuta, redovno mešajući. Stavite sito preko činije i dodajte mešavinu malina. Čvrsto pritisnite lopaticom ili kašikom kako biste osigurali da koštice ostanu u situ. Prebacite prosejani sok od maline u kesu i ostavite na stranu. Sameljite makadamija orahe.
Umućenu slatku pavlaku stavite da se kuva, ali pazite da ne proključa. Dodajte belu čokoladu izlomljenu na komade. Ostavite da odstoji 1 minut i mešajte dok ne postane glatko. Stavite mleveni keks, orahe makadamije i ganaš od bele čokolade u duboku činiju. Sve dobro izmešajte, dok ne dobijete jednolično testo.
Uzmite 20 g testa za kolače i razvaljajte ga u kuglu. Ponavljajte dok ne iskoristite sve testo za kolače. Stavite malo rendanog kokosa na tanjir. Svaku kuglicu uvaljajte kroz rendani kokos dok ne bude potpuno pokrivena. Kuglice kolačića stavite na lim za pečenje. Pažljivo utisnite poleđinom kašike ili prstom plitku rupu u sredini svake kuglice.
Belu čokoladu (125 g) otopite na pari. Stavite otopljenu belu čokoladu u kesu. Svaku rupu napunite slojem mešavine maline. Preko toga prelijte otopljenu belu čokoladu. Na kraju svaki kolačić pospite sa malo soka od maline i čačkalicom napravite ukrasnu šaru. Pokrijte kolačiće i stavite u frižider da se stegnu, najbolje preko noći. Možda ćete želeti da napravite i najbolje vanilice sa nutelom.
Pročitajte kako se prave domaće oblande sa grizom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Domaće posne korpice sa povrćem za slavu
Posna sarma sa tunjevinom i šampinjonima za Svetog Nikolu
Posne paprike punjene belim pasuljem za Svetog Nikolu
Praznični venac od rol viršli
Novogodišnji sitni kolači sa lešnikom