Ukoliko ste kao i mnoge domaćice u potrazi za receptom za sitne kolače koje ćete poslužiti za slavu Sveti Vrači, ne tražite dalje! Sada je savršena prilika da svoje slavsko posluženje upotpunite klasičnom poslasticom koja će garantovano obradovati i ukućane i goste.

Reč je o posnim bajaderama u kojim se savršeno dopunjuju slojevi od keksa i oraha sa bogatim i pomalo gorkim čokoladnim prelivom. Ovi kolači su idealan izbor za slavsku trpezu – sočni, mirisni i dovoljno slatki, a istovremeno jednostavni za pripremu. 

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: slavsko jelo/sitni kolači

Porcije/Količina: 20-30 štanglica (zavisi od veličine)

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme hlađenja: 3 sata

Ukupno vreme pripreme: 3 sata i 20 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • Za koru:

  • 300 g posnog mlevenog keksa
  • 150 g mlevenih oraha
  • 50 g seckanih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 150 ml vode
  • 200 g posnog margarina
  • 150 g posne čokolade
  • Za glazuru:

  • 1 kašika vode
  • 3 kašike ulja
  • 100 g posne čokolade

Priprema:

1. korak: Kuvanje vode i šećera

U šerpu sipajte šećer i vanil-šećer, dodajte vodu i kuvajte dok ne proključa.

2. korak: Dodavanje margarina i suvih sastojaka

Sklonite sa vatre, dodajte margarin i mešajte dok se potpuno ne otopi. Dodajte mleveni keks, mlevene i seckane orahe, pa sve dobro sjedinite.

Bonus savet:

Da bi bajadera bila još ukusnija, orahe pre dodavanja kratko propržite na suvom tiganju – samo minut–dva, dok ne zamirišu. Tako će kolač dobiti dublji, karamelast ukus i lepšu, orašastu aromu.

 3. korak: Deljenje smese

Smesu podelite na dva dela. U jedan deo ne dodajete ništa, dok u drugi dodajte otopljenu čokoladu.

4. korak: Ređanje slojeva

U pravougaoni pleh nanesite prvo braon čokoladni sloj, pa preko njega svetliji sloj. Ostavite u frižider da se stegne, najmanje tri sata.

5. korak: Pravljenje glazure

U šerpu stavite ulje, vodu i čokoladu. Stavite na vatru i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku masu.

6. korak: Prelivanje

Prelijte ohlađenu bajaderu toplom glazurom.Ostavite da se glazura stegne, a zatim isecite na štanglice i poslužite.

Ako vam treba još inspiracije za slavske kolače, pogledajte naš recept za grilijaš oblande koje se prve razgrabe na slavi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.