Nekada se za Svete Vrače cela kuća budila uz miris kvasca i toplo pucketanje vatre iz šporeta. Domaćice su mesile testo dok još nije svanulo, s verom da svaki pokret oklagijom donosi zdravlje ukućanima i mir u dom. Po stolu bi se prosipalo brašno kao sneg, a kroz kuću se širio onaj poznati, blag miris pečenog testa koji budi uspomene i smiruje dušu.
Danas, dok moderni recepti zamenjuju stare, vredi se setiti kako su naše bake znale da zamese kolač – strpljivo i s ljubavlju. Jer pogača za Svete Vrače nije samo hleb, već znak zahvalnosti i nade. Zamesite je i vi onako kako se to nekad radilo – sa toplim rukama i tihom molitvom.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: slavski recept
Porcije/Količina: pogača za 10-12 osoba
Vreme pripreme: 1 sat i 40 minuta
Vreme pečenja: 40-45 minuta
Ukupno vreme pripreme: 2 sata i 20-25 minuta
Težina: srednje teško
Sastojci:
- 30 g svežeg kvasca
- 1,5 kg mekog brašna tip 400
- 750 ml tople vode
- 1,5 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 150 g posnog margarina
Priprema:
1. Korak: Priprema kvasca
U 100 ml tople vode dodajte izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i prstohvat brašna. Ostavite desetak minuta da zapeni.
2. Korak: Mešenje testa
U veću posudu sipajte prosejano brašno, dodajte so, margarin i aktivirani kvasac. Po potrebi dolivajte vodu dok ne dobijete meko, glatko testo.
3. korak: Ostavite da testo naraste
Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
4. korak: Oblikovanje pogače
Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte okruglu pogaču. Stavite je u podmazan kalup ili dublju šerpu. Po sredini napravite znak krsta, a ivice ukrasite pletenicom od tankih traka testa.
5 korak: Pečenje
Ostavite pogaču da još malo naraste u tepsiji (oko 15–20 minuta), zatim je premažite sa malo otopljenog maragarina i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni oko 40 minuta.
Ovde pogledajte kako se prave ukrasi za slavski kolač.
Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko
