Nekada se za Svete Vrače cela kuća budila uz miris kvasca i toplo pucketanje vatre iz šporeta. Domaćice su mesile testo dok još nije svanulo, s verom da svaki pokret oklagijom donosi zdravlje ukućanima i mir u dom. Po stolu bi se prosipalo brašno kao sneg, a kroz kuću se širio onaj poznati, blag miris pečenog testa koji budi uspomene i smiruje dušu.

Danas, dok moderni recepti zamenjuju stare, vredi se setiti kako su naše bake znale da zamese kolač – strpljivo i s ljubavlju. Jer pogača za Svete Vrače nije samo hleb, već znak zahvalnosti i nade. Zamesite je i vi onako kako se to nekad radilo – sa toplim rukama i tihom molitvom.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: slavski recept

Porcije/Količina: pogača za 10-12 osoba

Vreme pripreme: 1 sat i 40 minuta

Vreme pečenja: 40-45 minuta

Ukupno vreme pripreme: 2 sata i 20-25 minuta

Težina: srednje teško

Sastojci:

  • 30 g svežeg kvasca
  • 1,5 kg mekog brašna tip 400
  • 750 ml tople vode
  • 1,5 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 150 g posnog margarina

Priprema:

1. Korak: Priprema kvasca

U 100 ml tople vode dodajte izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i prstohvat brašna. Ostavite desetak minuta da zapeni.

2. Korak: Mešenje testa

U veću posudu sipajte prosejano brašno, dodajte so, margarin i aktivirani kvasac. Po potrebi dolivajte vodu dok ne dobijete meko, glatko testo.

3. korak: Ostavite da testo naraste

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Savet za ukrašavanje

Za ukrase (krst, klasje, golubice) umesite posebno čvrsto testo od brašna i vode, bez kvasca, kako bi zadržalo oblik.

4. korak: Oblikovanje pogače

Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte okruglu pogaču. Stavite je u podmazan kalup ili dublju šerpu. Po sredini napravite znak krsta, a ivice ukrasite pletenicom od tankih traka testa.

5 korak: Pečenje

Ostavite pogaču da još malo naraste u tepsiji (oko 15–20 minuta), zatim je premažite sa malo otopljenog maragarina i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni oko 40 minuta.

Ovde pogledajte kako se prave ukrasi za slavski kolač

Espreso/Stvar ukusa/Aleksandra Malko