Na mitrovdanskoj trpezi, pored pečenja, sarme i domaćeg slavskog kolača, mora se naći i dobar prilog. Ova kupus salata sa kremastim prelivom pravo je osveženje uz bogata jela – lagana, a opet puna ukusa, sa savršenim balansom između slatkastog, kiselkastog i kremastog. Jednostavna je za pripremu, a predstavlja moderniju verziju tradicionalne kupus salate koja je neizostavan deo svake slave i porodičnog ručka.
Osnovne informacije
Kuhinja: američka
Tip jela: slavsko jelo
Porcije/Količina: 8
Vreme pripreme: 15–20 minuta
Vreme kuvanja/pečenja: /
Ukupno vreme pripreme: 15-20 minuta
Težina: lako
Sastojci:
- 1 manja glavica kupusa, sitno iseckana ili narendana
- 1 šargarepa, izrendana
- 250 g majoneza
- 50 g šećera
- 2 kašike jabukovog sirćeta (može i obično)
- 1 kašičica limunovog soka
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. korak: Pripremite kupus
Presecite glavicu kupusa na pola, uklonite koren, a zatim tanko isecite svaku polovinu. Možete koristiti oštar nož, rende ili seckalicu. Sitno naseckani kupus stavite u veću činiju.
2. korak: Dodajte šargarepu.
Oljuštite i izrendajte šargarepu, pa je umešajte sa kupusom.
3. korak: Napravite kremasti preliv
U posebnoj posudi pomešajte majonez, šećer, jabukovo sirće, limunov sok, so i biber. Mešajte dok ne dobijete gladak, kremast preliv.
4. korak: Spojite sve sastojke
Prelijte mešavinu kupusa i šargarepe pripremljenim prelivom. Dobro promešajte kako bi se sve ravnomerno sjedinilo.
5. korak: Ohladite i poslužite
Salatu stavite u frižider najmanje sat vremena pre služenja. Najbolja je ako odstoji preko noći – tada kupus omekša, a ukusi se savršeno sjedine.
Ako vam treba još ideja za slavsku trpezu, isprobajte naš recept za Mitrovdansku salatu od pečenih paprika i sira.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
