Ako volite one stare, domaće kolače koje su pravile naše bake, grilijaš oblande su pravi izbor. Slasne, hrskave i pune karamela i seckanih oraha, prve se razgrabe na trpezi, savršene su za dane praznika, slave i okupljanja. Ne zahtevaju mnogo truda, a rezultat je neodoljiv – slojevi karamel fila između oblandi koji daju savršenu mekoću i miris detinjstva. Ne propustite da ih napravite za ovaj Mitrovdan!
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: sitni kolači
Porcije/količina: za 8–10 osoba
Vreme pripreme: 8 sati i 15 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta (za fil)
Ukupno vreme: oko 8 sati i 45 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 2 lista oblandi
- 300 g kristal šećera
- 150 g margarina ili putera
- 200 g seckanih oraha
- 100 ml mleka
- 1 kašika meda (po želji, za bogatiji ukus)
Priprema:
1. korak: Priprema karamela
U dubljem tiganju otopite šećer na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje dok ne postane zlatno-smeđi karamel. Pazite da ne zagori, jer će fil tada biti gorak.
2. korak: Dodavanje sastojaka
Pažljivo dodajte mleko, pa mešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte margarin i mešajte dok se potpuno ne otopi i masa ne postane glatka.
3. korak: Dodajte seckane orahe
U još toplu smesu umešajte seckane orahe i po želji kašiku meda. Sve dobro promešajte i kuvajte još minut-dva dok se fil lepo ne zgusne.
4. korak: Filovanje oblandi
Toplu smesu ravnomerno rasporedite na donju oblandu (strana sa dubljim šarama prema gore), pa poklopite drugom oblandom. Lagano pritisnite oklagijom ili daskom.
5. korak: Hlađenje i sečenje
Ostavite da se kolač ohladi i stegne, najbolje preko noći pod blagim teretom. Sutradan ga isecite na pravougaonike ili rombove.
Ukoliko tražite još ideja za slavske kolače, pogledajte naš recept za najlepše čizkejk kuglice za Mitrovdan.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
