Pregršt recepata za kolače i torte podrazumeva pravljenje karamel sloja. Ako nam on ne uspe, cela poslastica gubi na ukusu. Proces karamelizacije šećera, uz dodavanje slatke pavlake i putera čini se jednostavnim, ali na kraju se dešava da nam jednostavno ne uspe. Ovo je rezultat neprimetnih grešaka koje nam se potkradaju. Da bi vam kolač sa karamelom zaista ispao kako ste želeli, povedite računa o tome kako karamelizujete šećer, ali i u kakvo posuđe koristite za to.

1. Koristite tiganj sa tankim dnom

Tiganji ili šerpe sa tankim dnom se neravnomerno zagrevaju, što dovodi do toga da deo šećera izgori, dok se drugi još nije otopio. Kada karamelizujete šećer uvek izaberite posuđe sa debljim dnom od nerđajućeg čelika.

2. Karamelizujete u šerpi u kojoj ste već kuvali fil

U žurbi ili kako bi smanjili količinu prljavog suđa, nije retkost da se počne sa karamelizovanjem šećera u šerpi u kojoj se kuvao drugi fil. Ali, ovo u potpunosti izbegavajte. Da biste dobili ujednačen fil fine testure koristite potpuno čisto posuđe.

3. Ne koristite beli šećer

Držite se proverene recepture i belog šećera. Druge vrste ove namirnice mogu postati grudvaste ili se teško tope, što će nesumnjivo pogoršati ukus karamel sloja.

4. Temperatura na kojoj se karamelizuje

Ne podešavajte šporet na maksimalnu ili minimalnu temperaturu. Srednja temperatura je idealna kako šećer ne bi izgoreo i bio potpuno gorak i kako bi se otopio i zgusnuo.

BONUS VIDEO:

Tviks desert u čaši nstagram/cookistwow

 Izvor: StvarUkusa