Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KARAMEL FIL U KOLAČIMA VAM NE USPEVA? Zbog ove 4 greške prilikom karamelizacije šećera ne dobijate glatku strukturu

Ako ne dobijete glatku i finu strukturu karamel sloja, ukus kolača ili torte može znatno lošiji.

 Karamel Izvor: Shutterstock

Pregršt recepata za kolače i torte podrazumeva pravljenje karamel sloja. Ako nam on ne uspe, cela poslastica gubi na ukusu. Proces karamelizacije šećera, uz dodavanje slatke pavlake i putera čini se jednostavnim, ali na kraju se dešava da nam jednostavno ne uspe. Ovo je rezultat neprimetnih grešaka koje nam se potkradaju. Da bi vam kolač sa karamelom zaista ispao kako ste želeli, povedite računa o tome kako karamelizujete šećer, ali i u kakvo posuđe koristite za to.

1. Koristite tiganj sa tankim dnom

Tiganji ili šerpe sa tankim dnom se neravnomerno zagrevaju, što dovodi do toga da deo šećera izgori, dok se drugi još nije otopio. Kada karamelizujete šećer uvek izaberite posuđe sa debljim dnom od nerđajućeg čelika.

2. Karamelizujete u šerpi u kojoj ste već kuvali fil

U žurbi ili kako bi smanjili količinu prljavog suđa, nije retkost da se počne sa karamelizovanjem šećera u šerpi u kojoj se kuvao drugi fil. Ali, ovo u potpunosti izbegavajte. Da biste dobili ujednačen fil fine testure koristite potpuno čisto posuđe.

3. Ne koristite beli šećer

Držite se proverene recepture i belog šećera. Druge vrste ove namirnice mogu postati grudvaste ili se teško tope, što će nesumnjivo pogoršati ukus karamel sloja.

4. Temperatura na kojoj se karamelizuje

Ne podešavajte šporet na maksimalnu ili minimalnu temperaturu. Srednja temperatura je idealna kako šećer ne bi izgoreo i bio potpuno gorak i kako bi se otopio i zgusnuo.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:59
Tviks desert u čaši
Izvor: nstagram/cookistwow
Izvor: nstagram/cookistwow

 Izvor: StvarUkusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti