Da li ste smislili koja će se supa naći na vašoj svečanoj trpezi? Nemojte misliti kako to i nije baš neophodno, jer supe i čorbe jačaju naš imunitet i prelepo upotpunjuju svako glavno jelo. Naš favorit je supa sa najsavršenijim knedlama, ali naravno vi izaberite koja se vama najviše dopadne od naših predloga.
Supa sa knedlama
Sastojci:
- 1/2 pileta
- šargarepa, celer, peršun, paškanat
- 1 manji prepečen luk
- nekoliko zrna bibera
- peršunov list
- so
- začini
Za najlepše knedle:
- 1 jaje
- griz
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i stavite da se kuva meso i prepečene polutke luka. Kada je meso omekšalo, dodajte iseckano povrće i listove peršuna i celera da zamiriše i začinite. Neka se kuva dok sve ne omekša lepo. Zatim supu procedite i napravite knedle. Kada je sve gotovo dodajte meso koje ste odvojili od kostiju, seckanu šargarepu u celer.
Priprema knedli:
U tanjir razbijte jedno jaje, a onda ga viljuškom dobro umutite. Jaje mora biti penasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste. Polako postepeno dodajte griz i mešajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je griza onoliko da bi vaša smesa bila gusta kao za palačinke. Masa ne sme da bude preretka, da klizi po tanjiru, ali ne sme da bude ni mnogo gusta. Obavezno ostavite oko 5 minuta da odstoji. Onda ćete videti da li je masa zaista dobre gustine, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu. Kašičicom vadite knedle i spuštajte u supu koja vri. Kašičicu kojom vadite knedle prvo umočite u kipuću supu kako se smesa ne bi lepila za nju. Ukoliko vam se desi da se prva knedla raspadne, dodajte smesi još malo griza. Supu kuvajte dok knedle ne omekšaju.
Čorba od praziluka i krompira
Sastojci:
- 400 g praziluka
- 200 g krompira
- 1 l supe
- 1 čen belog luka
- 50 ml slatke pavlake
- so
- biber
- puter
Priprema:
Na puteru prodinstajte isečeni praziluk i beli luk i začinite. Posle 5 minuta dinstanja dodajte supu i krompir isečen na kocke. Kuvajte dok krompir ne omekša. Štapnim mikserom izmiksajte i vratite na vatru. Dodajte slatku pavlaku i pustite da se kuva 1-2 minuta.
Krem čorba od krompira
Sastojci:
- 500 g krompira
- 100 g korena celera
- 500 ml bistre supe
- so
- biber
- kašika maslaca
- šargarepa
- 200 ml pavlake
- veza luka vlašca
Priprema:
Krompir i koren celera očistite, sitno iseckajte, operite i kuvajte oko 20 minuta u instant supi. Šargarepu očistite, operite i isecite na fine štapiće. Pažljivo dinstajte na maslacu ne vise od 5 minuta. Krompir i celer u supi isperite, pa dodajte pavlaku i sve polako zagrejte. Začinite supu solju i biberom. Luk vlašac dobro oprati i iseći ga na sitne kolutove. Gotovu čorbu poslužite garniranom šargarepom i iseckanim vlašcem.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus