Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

StvarUskrsa

Farbanje Uskršnjih jaja za početnike: Novi predlozi i tehnike za najlepše dekorisana jaja

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja jeste farbanje jaja za Uskrs.

Izvor: Foto: Shutterstock

Bliži se Uskrs i Veliki petak - dan kada obično domaćice pripremaju jaja. Farbanje jaja predstavlja pravo zadovoljstvo i u njemu mogu učestvovati svi članovi porodice. Sigurni smo da ćete u krajnjem rezultatu i savršeno obojenim jajima  uživati.

Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva „čuvarkuća“, čuva se cele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Saveti za početnike

Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.

Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, belance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske.

Drugi recept je da se u vodu stavi so, i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.

Ako želite da jaja lako oljuštite, čim ih skuvate uronite ih u hladnu vodu.

Pre farbanja jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.

Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj a boje će biti intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namenu.

Pročitajte OVDEsve o Uskrsu i farbanju jaja.

Najzdraviji način farbanja jaja

Lukovina i travčice nikada neće izaći iz mode, jer na prirodan način dobijaju se savršeno dekorisana jaja za Uskrs.

Ono što je neophodno za ovu tehniku, jesu: stare najlon čarape, makaze, travke raznih oblika i ljuspe od crnog luka.

Na jaja nalepite željenu travku, kako bi se ocrtao oblik, ubacite u čarapu i svežete je. Jaja stavite u lukovinu i kuvate oko 20 minuta.

Nakon toga izvadite i odstranite čarape i travke.

Dekupaž jaja za početnike

Dekupaž tehnika je tako jednostavna, a rezultati su zaista impresivni. Jaja po želji  možete i izbeliti (OVDE pogledajte kako) kako bi motivi koje ćete  lepiti  što  više  došli  do izražaja.  

Jaja dobro oprati, poređati u šerpu i naliti sa litar vode, zatim dodati 300ml sirćeta i malo soli.

Ostaviti da se kuvaju na tihoj vatri 15 minuta. Povaditi ih rešetkom i dobro isprati i sa blagim sunđerom dobro obrisati tamni sloj koji se veoma lako skida. Ispod gornjeg tamnog sloja pojavljuje se sneg bela boja.

Jaja ostaviti da se osuše. Odvojiti jedno belance od svežeg jajeta, iscepati sliku sa salvete po želji i skloniti dva sloja a treći tanji, naneti na jaje koje ste prethodno namazali belancetom.

Polako razvući rukama i namazati belancetom. Ostaviti da se osuše.

Pogledajte OVDE još ideja za ukrašavanje jaja.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  

Izvor: stvarukusa.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti