Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJLEPŠE JE DOMAĆE: Kako se pravi bavarsko pecivo!

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

NAJLEPŠE JE DOMAĆE: Kako se pravi bavarsko pecivo!

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bavarsko pecivo je u zadnjih nekoliko godina postalo popularno i kod nas. Može se kupiti u skoro svakoj pekari. Ipak je najlepše domaće, toplo bavarsko pecivo, čiji recept upravo sledi.

Sastojci:

1 sirovi kvasac

2 kašike šećera

2 kašičice soli

6 dl vode

1 kg brašna

1-2 kesice sode bikarbone

2 kašike mlečnog margarina

70 g krupne morske soli

1 l vode

U šolju tople vode izmrviti kvasac, pa sipati šećer. Ostaviti kratko da kvasac počne da se „diže“, tj.da se pojave krupniji mehurići na površini. Dok kvasac raste, pripremite brašno. U brašno dodajte malo soli (2 male kašičice).

U brašno sipati kvasac, pa zamesiti testo. Najlakše ce biti ako sve radite na slobodnoj radnoj površini, ali može da se izmeša u posudi ,a kad postane suviše tvrdo ,treba izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna i nastaviti sa mešenjem.

Sjedinite sve sastojke, mesite rukama energično. Po potrebi dodati mlake vode.

Testo treba da je meko i žilavo. Kad je umešeno, testo vratiti u posudu i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Kada je testo naraslo treba ga još jednom premesiti i podeliti na 24 jednaka dela. Od svakog dela napraviti valjak dužine oko 40-50 cm.

Svaki valjak oblikovati kao perecu ili zarolati da dobije oblik kifle.

U šerpi ili plitkom loncu zagrejati 1 litar vode, pa kad proključa dodati sodu bikarbonu.

Oblikovano pecivo potopiti u rastvor sode bikarbone, da se kratko kuva.Kada ispliva pecivo treba izvaditi iz vode.

Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pecivo se ređa na tepsiju i posipa sa krupnom morskom soli.

Ostaviti da tako odstoji 10-15 minuta,a zatim staviti da se peče.

Pecivo se peče u rerni na 220°C u trajanju od oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Kad su pečena peciva se izvade iz rerne i premazuju rastopljenim margarinom.

Saveti

Mogu se praviti razni oblici od testa: loptice, zemičke, perece, kifle, štapići...

Posipaju se sa krupnom soli, ali možete je zameniti i makom, kimom, susamom po ukusu.

Upozorenja

Pazite da se ne prepeče, jer vrlo brzo dobije braon-zlatnu boju, pa je preporuka da se pridržavate recepta.Od stvari će vam trebati: brašno, kvasac, šećer, so, soda bikarbona.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kakopedija.com

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti