Bavarsko pecivo je u zadnjih nekoliko godina postalo popularno i kod nas. Može se kupiti u skoro svakoj pekari. Ipak je najlepše domaće, toplo bavarsko pecivo, čiji recept upravo sledi.
Sastojci:
1 sirovi kvasac
2 kašike šećera
2 kašičice soli
6 dl vode
1 kg brašna
1-2 kesice sode bikarbone
2 kašike mlečnog margarina
70 g krupne morske soli
1 l vode
U šolju tople vode izmrviti kvasac, pa sipati šećer. Ostaviti kratko da kvasac počne da se „diže“, tj.da se pojave krupniji mehurići na površini. Dok kvasac raste, pripremite brašno. U brašno dodajte malo soli (2 male kašičice).
U brašno sipati kvasac, pa zamesiti testo. Najlakše ce biti ako sve radite na slobodnoj radnoj površini, ali može da se izmeša u posudi ,a kad postane suviše tvrdo ,treba izručiti na radnu površinu posutu sa malo brašna i nastaviti sa mešenjem.
Sjedinite sve sastojke, mesite rukama energično. Po potrebi dodati mlake vode.
Testo treba da je meko i žilavo. Kad je umešeno, testo vratiti u posudu i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Kada je testo naraslo treba ga još jednom premesiti i podeliti na 24 jednaka dela. Od svakog dela napraviti valjak dužine oko 40-50 cm.
Svaki valjak oblikovati kao perecu ili zarolati da dobije oblik kifle.
U šerpi ili plitkom loncu zagrejati 1 litar vode, pa kad proključa dodati sodu bikarbonu.
Oblikovano pecivo potopiti u rastvor sode bikarbone, da se kratko kuva.Kada ispliva pecivo treba izvaditi iz vode.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Pecivo se ređa na tepsiju i posipa sa krupnom morskom soli.
Ostaviti da tako odstoji 10-15 minuta,a zatim staviti da se peče.
Pecivo se peče u rerni na 220°C u trajanju od oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Kad su pečena peciva se izvade iz rerne i premazuju rastopljenim margarinom.
Saveti
Mogu se praviti razni oblici od testa: loptice, zemičke, perece, kifle, štapići...
Posipaju se sa krupnom soli, ali možete je zameniti i makom, kimom, susamom po ukusu.
Upozorenja
Pazite da se ne prepeče, jer vrlo brzo dobije braon-zlatnu boju, pa je preporuka da se pridržavate recepta.Od stvari će vam trebati: brašno, kvasac, šećer, so, soda bikarbona.
Izvor: kakopedija.com
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija