Ovaj pikantni hleb oduševiće sve ljubitelje jače i začinjene hrane.

Sastojci:

  • 445 g brašna
  • 250 g izrendanog čedar sira
  • 2 ljute paprike, isečene na kockice
  • 1 ljutu papriku, isečenu na kolutove
  • 1 kašika soli
  • 480 ml tople vode
  • 2 ¼ kašike suvog kvasca
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, 200 g čedar sira sira, seckanu ljutu papriku i so. Dobro promešajte. U drugoj velikoj posudi pomešajte toplu vodu i kvasac. U vodu sa kvascem sipajte brašno i plastično špatulom mešajte dok se testo ne sjedini. Špatulom savijte testo oko ivica posude prema sredini, okrećući posudu svaki put i to uradite ukupno 8 puta. Pokrijte kuhinjskim krpom i ostavite da se odmara na toplom mestu 60 minuta, ili dok se skoro ne udvostruči. Pomoću špatule još 8 puta razvaljajte testo prema sredini. Pokrijte krpom i ostavite da se odmara 30 minuta. U rernu stavite posudu u kojoj ćete peći hleb i zagrejte na 230°C 30 minuta. Posuda treba da ima poklopac. Zatim pospite brašno po radnoj površini i testo stavite tu. Sipajte malo brašna i preko testa. Premesite testo tako što ćete ivice testa preklopiti 8 puta prema sredini i stavite ga na pek papir (hleb treba da bude okrugao). Zatim premažite hleb maslinovim uljem i ostatak izrendanog čedar sira pospite po njemu. Oštrim nožem isecite hleb u obliku krsta. Ljutu papriku koju ste iseckali na krugove poređajte preko. Pažljivo izvadite posudu u kojoj ćete peći hleb iz rerne i stavite u nju hleb sa pek papirom. Pokrijte poklopcem i pecite 30 minuta, zatim uklonite poklopac i pecite još 20 minuta, dok hleb ne postane zlatno braon.

Pažljivo izvucite hleb iz posude i sklonite pek papir. Neka se hleb hladi najmanje sat vremena pre nego što ga poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs