Meko i vazdušasto testo, punjeno viršlama ili mini viršlama.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 1 kašika šećera
- 15 g suvog kvasca
- 2 kašike soli
- 500 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kg viršli ( klasične viršle sečene na pola )
- 1 jaje
Priprema:
U toplu vodu staviti šećer i kvasac, promešati i ostaviti 10ak minuta da odstoji.
U posudu za mešenje staviti brašno i so i promešati. Brašnu dodajemo nadošao kvasac i skoro svo ulje. Ostavljamo malo da se testo premaže. Umesiti od navedenih sastojaka testo.
Premazati ga ostavljenim uljem, pa pokriti kesom ili folijom i ostaviti na toplom mestu da odstoji.
Dok čekamo da testo naraste skuvamo viršle i izvadimo ih na čistu krpu da se hlade i ocede.
Nadošlo testo uz malo brašna premesiti i podeliti na tri dela.
Svaki deo razvući vodoravno nakih 70 cm, odokativno i širine nekih 25cm.
Preseći vodoravno na dva dela, preseći viršle na pola i poslagati celom dužinom jednu do druge sa razmakom od po 5 mm izmedju njih. Iseći izmedju viršli nožem za picu pa svaki deo testa iznad viršle opet nožem za picu “izreckati”. Uviti svaku viršlu i poslagati u pleh.
Tako uraditi sa svim testom.
Ostaviti da odstoje 30 minuta ( prva tura ), pa premazati jajetom i uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Peći jedan po jedan pleh počevši od onog koji je prvi, sve dok lepo ne porumene, nekih 20 minuta, zavisno od rerne.
Prijatno!
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus