Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb

Postan slavski kolač

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Posebno mesto na slavskoj trpezi zauzima kolač.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. U vanglu staviti brašno i promešati ga sa solju. Posebno potopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Kada kvasac nadođe, zamesiti testo uz dodavanje rastopljenog margarina. Izrađeno testo pokriti krpom i ostaviti da odmara.


Sastojci:

1 kg brašna

dve i po kafene kašičice soli

1 kafena kašičica šećera

125 grama otopljenog margarina

40 grama kvasca

1/2 l mlake vode

Ukrasi:

250 grama brašna

100 grama vode

Premazivanje:

2 kašike brašna

2 dl vode

2. U međuvremenu, od 2 kašike brašna u 2 dl vode skuvati štirak za premazivanje, pomoću kojeg posni slavski kolač dobija izuzetan sjaj.

3. Ukrase za kolač napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode. To testo treba tanko razvaljati oklagijom i iseći 5 slova (pomoću pečata Isus Hrist pobeđuje). Formirati još i goluba, grozd, klas pšenice i cvet.

4. Izmešeno testo staviti u podmazanu duboku šerpu u kojoj će se peći. Od testa odvojiti deo i formirati 4 manje kugle i 1 veću. Od ostatka napraviti jednu pletenicu, koja čini osnovu slavskog kolača.

5. Potom veću kuglu staviti u centar, a 4 manje okolo, tako da formiraju krst. Skuvanim premazom četkom obilno premazati kolač, pa potom stavljati ukrase i to: na svaku kuglu po 1 pečat, a između ostale napravljene ukrase.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: krstarica.com

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti