VAZDUŠAST I NEŽAN HLEB BOGATOG UKUSA: Recept za poznatu italijansku FOKAČU

Beli luk, maslinovo ulje, masline i čeri na debljoj hrskavoj korici su idealna kombinacija koja čini ovaj poznati hleb savršenim

Livija Hajdu

Umesto tradicionalnog srpskog hleba vreme je da probate nešto novo i drugačije, a to je italijanska fokača sa maslinama i čeri paradajzom. Umesto ovog povrća možete da koristite i tikvice za potpuno novi doživljaj fokače.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja mleka
  • 4-5 kašika maslinovog ulja

Za fil:

  • 10-ak čeri paradajza
  • 1 šaka maslina bez koštica
  • par kockica feta sira
  • listići svežeg bosiljka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1/2 šoljice maslinovog ulja za preliv

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte 5 kašika maslinovog ulja i mešajte postepeno dolivajući mleko. Na pobrašnjenoj površini mesite rukama, dok se ne dobije glatko testo. Pleh obložite pek papirom. Formirajte oblik koji želite. 
U šoljicu sipajte maslinovo ulje i dodajte dva čena izgnječenog belog luka. Dobro promešajte. Premažite testo.
Čeri paradajz i masline presecite uzduž, a fetu na manje kockice. Utisnite povrće i sir u testo i ukrasite bosiljkom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Kad je izvadite prelijte je još malo maslinovim uljem sa belim lukom, da omekša koricu i pojača aromu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Recept poslala Livija Hajdu