MEKIKE BEZ KVASCA: Krckave spolja i mekane iznutra, a ne zna se da li su lepše dok su vruće ili kada se ohlade

Mekike bez kvasca po ovom jednostavnom receptu uspevaju svima.

Shutterstock

Testa od brašna, jaja, soli i vode čest su izbor naših domaćica za pripremu prvog dnevnog obroka. Ali, u ovakva testa najčešće ide i kvasac, što produžava vreme pripreme.

Zato su mekike bez kvasca bolje rešenje - brže ćete ih pripremiti, a jednako su ukusne i meke kao i one sa kvascem.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kesica sode bikarbone
  • 180 ml jogurta
  • 50 ml kisele vode
  • 3 kašike ulja
  • malo soli

Priprema:

U kiselo mleko ili jogurt sipajte sodu bikarbonu, pa razmutite, dodajte umućena jaja, kiselu vodu, tri kašike ulja, brašno i so. Umesite meko testo, pa posudu sa testom prekrijte streč-folijom ili krpom i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Potom premesite testo, blago ga razvucite rukama i podelite u deset delova, tj. deset mekika. U duboki tiganj ili šerpu sipajte ulje, dobro ga zagrejte, pa spuštajte jednu po jednu mekiku i pržite dok testo ne poprimi zlatnu boju. Služite dok su još vruće.

Izvor: Stvar ukusa