SAVRŠEN HLEB - PRVO SE KUVA, A TEK ONDA PEČE: Bez jaja i mlaka, a kora neverovatno hrskava (VIDEO)

Umesite odličan domaći hleb koji će uspeti bukvalno svima, a koji se malo razlikuje u pripremi od svih ostalih.

Printscreen/YT/ Cookrate - Dough Recipes

Nekada vikend doručak nije mogao da se zamisli bez domaćeg hleba ili pogače, ali danas ljudi sve manje imaju vremena za pripremu testa ili se previše plaše kako im neće uspeti. Zato vam mi donosimo jednostavan recept za testo koje uspeva svima, a koje će učiniti da kora bude hrskava i unutrašnjost mekana. Ovaj hleb se priprema tako što se prvo kratko kuva, pa se tek onda peče i zato ga obavezno probajte.

Pročitajte i kako se pravi najbolji integralni hleb.

Sastojci:

  • 400 ml vode 
  • 1 ravna kašičica soli 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašičica suvog kvasca 
  • 1 kašik ulja 
  • 700 g brašna 
  • crni i beli susam

Recept za mekani hleb koji se prvo kuva: 

U posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira. Zatim sipajte ulje, šećer i brašno. Sve dobro sjedinite i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i krpom, pa ostavite na toplom nekih 40 minuta da nadođe. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i malo ga pospite brašno, pa ga kratko premesite. Podelite na 4 jednaka dela i oblikujte loptice. Poređajte na dasku ili pleh, pokrijte i ostavite da odstoje još 20 minuta. U šerpu sipajte vodu, pa je zagrejte i ubacite po dva hleba. Kratko kuvajte, pa hleb poređajte na pleh obložen pek papirom i zasecite na vrhu. Pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Najmekši domaći hleb sa jogurtom

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Hleb punjen sirom  YouTube/table diary

Izvor: StvarUkusa