U Srbiji ne može da se zamisli obrok bez hleba, ali on nije uvek najbolje rešenje. Ako vam se hleb podrazumeva, a želite zdraviju varijantu, onda vam predlažemo da napravite integralni hleb. U ovom recpetu nema, jaja, mleka, već samo dve vrste brašna, kao i kvasac. Vrlo je jednostavan za pripremu, a dugo može da vas drži sitim.
Isprobajte i ovaj recept za integralni hleb sa 3 vrste brašna.
- Sastojci:
- 500 g integralnog kukuruznog brašna
- 3 kašike kukuruznog brašna
- 1 svež kvasac
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike semenki lana
- 2 kašike semenki suncokreta
- 2 kašike semenki bundeve
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 400 ml tople vode
- Za premaz:
- 1/2 kašike kukuruznog brašna
- 50 ml vode
- susam, kim, lan, smenke bundeve i suncokreta
Priprema:
U toploj vodi izmrvite kvasac i dodajte šećer. Dobro promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 15 minuta. U posudi pomešajte integralno i kukurzuno brašno, so, pa dodajte smenke lana, bundeve i suncokreta, pa sve lepo sjedinite. Sipajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Premažite ga uljem i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. Pomešajte vodu i brašno i ostavite da proključa, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se smesa ohladi. Nadošlo testo oblikujte po želji, pa zasecite na vrhu. Stavite u tepsiju i premažite prelivom. Pospite semenkama, pa pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta. Pečen hleb umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus