U Srbiji ne može da se zamisli obrok bez hleba, ali on nije uvek najbolje rešenje. Ako vam se hleb podrazumeva, a želite zdraviju varijantu, onda vam predlažemo da napravite integralni hleb. U ovom recpetu nema, jaja, mleka, već samo dve vrste brašna, kao i kvasac. Vrlo je jednostavan za pripremu, a dugo može da vas drži sitim.

Isprobajte i ovaj recept za integralni hleb sa 3 vrste brašna

  • Sastojci: 
  • 500 g integralnog kukuruznog brašna
  • 3 kašike kukuruznog brašna
  • 1 svež kvasac
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike semenki lana
  • 2 kašike semenki suncokreta 
  • 2 kašike semenki bundeve 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 400 ml tople vode
  • Za premaz:
  • 1/2 kašike kukuruznog brašna
  • 50 ml vode
  • susam, kim, lan, smenke bundeve i suncokreta 

Priprema:

U toploj vodi izmrvite kvasac i dodajte šećer. Dobro promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 15 minuta. U posudi pomešajte integralno i kukurzuno brašno, so, pa dodajte smenke lana, bundeve i suncokreta, pa sve lepo sjedinite. Sipajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Premažite ga uljem i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. Pomešajte vodu i brašno i ostavite da proključa, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite da se smesa ohladi. Nadošlo testo oblikujte po želji, pa zasecite na vrhu. Stavite u tepsiju i premažite prelivom. Pospite semenkama, pa pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta. Pečen hleb umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ohladi. 

BONUS VIDEO: 

Hleba sa namazom od paradajza Instagram/Fooodkings

Izvor: StvarUkusa