Domaća pogača uvek asocira na detinjstvo i miris kuhinje naših baka. Pogaču možete spremati i sa krem sirom, a danas vam predlažemo malo drugačiji recept i to sa 2 vrste sira. Nema nadeva, već se testo posipa sa mladim i čedar sirom. Ukus kom ni jedna generacija ne može da odoli!
Sastojci:
- 1/2 čaše tople vode
- 1/2 čaše toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 čaše jogurta
- 1 kašičica soli
- 4 čaše brašna
- Za posipanje:
- 1 jaje
- 1 činija mladog sira
- 1 činija čedar sira
- malo svežeg pešruna
Recept za najmekšu pogaču sa 2 vrste sira:
U činiju ubacite suvi kvasac i šećer, pa toplu vodu i mleko. Promešajte, a onda dodajte ulje. Ponovo promešajte pa dodajte 3/4 brašna. Ubacite so, pa špatulom promešajte sastojke. Dodajte ostatak brašna, pa onda rukom zamesite testo za domaću pogaču. Potom pospite brašno po radnoj površini, pa prebacite testo. Premesite rukom testo za domaću pogaču dok ne postane glatko i mekano. Pouljite testo, pa ga prekrijte prozirnom folijom, pa krpom i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči. Potom rukom istisnite vazduh iz testa, premesite u posudi, pa prebacite na površinu posutu brašnom. Razmesite rukom, pospite testo brašnom, pa premesite oklagijom. Premestite testo u širi pleh obložen pek papriom, pa razvucite rukom. Prekrijte kuhinjskom krpom testo za domaću pogaču, pa ostavite da odstoji pola sata. Stavite neumućeno jaje na testo, pa ga premažite četkicom. Pospite usitnjenim mladim sirom, pa izrendanim čedar sirom. Na kraju pospite domaću pogaču iseckanim svežim peršunom. Pecite na 180°C. Pecite domaću pogaču dok lepo ne porumeni. Preporučujemo i domaću pogaču sa džemom i orasima.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa