Lagana posna pogača

Lagana posna pogača pravi se od nekoliko osnovnih sastojaka i idealna je za svaki dan.

Lagana posna pogača
Lagana posna pogača Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 150 ml ulja
  • posni margarin
  • 150 ml mlake vode
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat šećera za kvasac
Trik da pogača naraste:

Ako želite da pogača dobro naraste stavite testo u tepsiju i u rernu zagrejanu na 40 stepeni. Ostavite da odstoji 30 minuta. Biće savršeno za oblikovanje pogače.

Recept za laganu posnu pogaču:

Kako biste napravili posnu pogaču, prvo pomešajte šećer i kvasac u mlakoj vodi, kako bi kvasac narastao. Potom dodajte ulje i so, i postepeno dodajte brašno, pa umesite testo, tako da se ne lepi za ruke. Ostavite testo da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga razvaljajte oklagijom u krug i premažite posnim margarinom.

Preklopite testo dva puta. Premažite pleh uljem i zagrejte rernu na 250 stepeni. Ubacite pogaču u nauljen pleh i ostavite da odstoji dok se rerna ne zagreje. Pre pečenja premažite pogaču hladnom vodom i pecite dok ne porumeni. Kada se malo prohladi, uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepšu pamuk pogaču sa jogurtom.

Pročitajte kako se pravi domaća pogača sa tri vrste sira

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Izvor: Instagram/linda__atkinson

StvarUkusa