Domaća pogača je nekada bila nezaobilazna na trpezi, ali danas imaju sve manje vremena, pa se odlučuju za kupovnu. Mnoge domaćice i zaobilaze recepte za pogaču, jer se boje da im testo neće uspeti, ali sa ovim receptom nema greške. Lako umesite testo i napravite ukusnu i mekanu domaću pogaču koja je odlična zamena za hleb.

Sastojci:

  • 100 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja
  • 350 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika putera 
  • 1 jaje 
  • origano 
  • 100 g sira 

Recept za mekanu pogaču sa sirom: 

U posudi pomešajte toplo mleko, toplu vodu, kvasac i šećer, pa promešajte. Sipajte ulje i ponovo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno. Zatim dodajte so i puter, pa umesite testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 45 minuta. U tepsiju stavite pek papir i malo pospite brašnom. Stavite testo koje ste formirali u obliku lopte, pa malo prstima pritisnite da dobijete tanji krug. Pokrijte i ostavite da nadođe još 15 minuta. Na pogači prstima napravite koncentrične krugove, pa premažite jajetom koje ste umutili sa origanom i malo soli. Pospite sirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. 

Pročitajte i ovo: Pita sa sirom koja izgleda kao najlepša pogača

BONUS VIDEO: 

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Instagram/linda__atkinson

StvarUkusa/S.B.