Domaća pogača je nekada bila nezaobilazna na trpezi, ali danas imaju sve manje vremena, pa se odlučuju za kupovnu. Mnoge domaćice i zaobilaze recepte za pogaču, jer se boje da im testo neće uspeti, ali sa ovim receptom nema greške. Lako umesite testo i napravite ukusnu i mekanu domaću pogaču koja je odlična zamena za hleb.
Sastojci:
- 100 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 kašičica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
- 350 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika putera
- 1 jaje
- origano
- 100 g sira
Recept za mekanu pogaču sa sirom:
U posudi pomešajte toplo mleko, toplu vodu, kvasac i šećer, pa promešajte. Sipajte ulje i ponovo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno. Zatim dodajte so i puter, pa umesite testo. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 45 minuta. U tepsiju stavite pek papir i malo pospite brašnom. Stavite testo koje ste formirali u obliku lopte, pa malo prstima pritisnite da dobijete tanji krug. Pokrijte i ostavite da nadođe još 15 minuta. Na pogači prstima napravite koncentrične krugove, pa premažite jajetom koje ste umutili sa origanom i malo soli. Pospite sirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Pročitajte i ovo: Pita sa sirom koja izgleda kao najlepša pogača
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem