Domaći rustičan hleb kao iz pekare

Hrskava korica, meka unutrašnjost i miris doma – ovaj hleb će vam postati omiljeni.
Domaći rustičan hleb kao iz pekare Foto: Printscreen/Youtube/Laura in the Kitchen

Sastojci:

  • oko 450 g brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice suvog instant kvasca
  • 2 kašičice soli
  • oko 360 ml mlake vode

Priprema:

Ovaj domaći hleb je dokaz da ne morate da budete pekar da biste napravili savršenu veknu. Bez gnječenja, sa jednostavnim preklapanjem testa i pečenjem uz dodatak pare, dobijate zlatnu koru i prozračnu unutrašnjost.

Napomena:

Sat vremena pre pečenja uključite rernu na 230°C. Postavite rešetku u sredinu, a na donju rešetku stavite praznu metalnu tepsiju da se zagreje zajedno sa rernom.

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, kvasac i so. Dodajte mlaku vodu i mešajte varjačom ili rukom dok ne dobijete lepljivo testo bez suvih delova brašna. Pokrijte testo krpom ili providnom folijom i ostavite da odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Posle 30 minuta, pokvasite ruke i lagano rastegnite testo s jedne strane i preklopite ga ka sredini. Okrenite činiju i ponovite još tri puta sa ostale tri strane (ukupno 4 rastezanja). Pokrijte i ostavite da odmori još 30 minuta. Ponovite ceo proces rastezanja i preklapanja još jednom. Nakon toga, ostavite testo da odmori još 20 minuta.

Istresite testo na blago pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u veknu. Prebacite ga na pleh obložen papirom za pečenje ili blago pobrašnjen. Pokrijte i ostavite da naraste 1–2 sata, dok se ne udvostruči.

Kada je hleb nadošao, lagano ga pobrašnite i zarežite oštrim nožem ili žiletom. Stavite veknu na srednju rešetku, a u vrelu tepsiju ispod brzo sipajte oko 600 ml vrele vode – para će stvoriti hrskavu koru. Brzo zatvorite vrata rerne. Pecite 25 minuta sa parom, zatim pažljivo izvadite donju tepsiju sa vodom i pecite još 15–20 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi najmanje 30 minuta pre sečenja, kako se unutrašnjost ne bi zbila.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Kako se pravi hleb sa belim lukom Izvor: Instagram/foodiies_lifee