Sastojci:

  • 3 ½ šolje brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice instant suvog kvasca
  • 1 ½ šolje tople vode (ne prevruće)
  • 2 kašičice soli

Priprema:

Ovaj domaći hleb je dokaz da ne treba biti pekar da biste napravili savršen hleb kod kuće. Potrebno je samo malo strpljenja i dobar lonac s poklopcem. Korica je zlatna i puca pod prstima, a sredina lagana i mekana kao pamuk.

Savet:

Možete koristiti bilo koji dubok sud sa poklopcem koji može u rernu – važno je da se dobro ugreje i drži paru.

U veću posudu sipajte brašno, šećer i kvasac. Promešajte da se sjedine. Dodajte toplu vodu i počnite da mesite.

Kada se testo počne formirati, dodajte so i nastavite sa mešenjem dok ne dobijete meko, pomalo lepljivo testo. Po potrebi dodajte još malo brašna – testo treba da se odvaja od zidova posude, ali da ostane mekano.

Prebacite testo u blago nauljenu posudu, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite da naraste dok se ne utrostruči (oko 1,5 do 2 sata na toplom mestu).

Zagrejte rernu na 250 °C (ili maksimalnu jačinu koju imate). U rernu stavite veliki liveni ili keramički lonac s poklopcem da se zagreva najmanje 30 minuta.

Na papir za pečenje posut brašnom istresite naraslo testo. Ne pritiskajte ga – samo ga lagano oblikujte i po želji zarežite površinu oštrim nožem. Pomoću papira pažljivo prebacite testo u vreli sud. Poklopite, ubacite u rernu, smanjite temperaturu na 230 °C i pecite pokriveno 30 minuta. Nakon 30 minuta skinite poklopac i pecite još 10–15 minuta, dok hleb ne porumeni i ne dobije hrskavu koru. Izvadite hleb iz suda i ostavite ga da se potpuno ohladi na rešetki pre sečenja.

Bonus video

00:06
Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor: Instagram/betweenespressoandprosecco