DOMAĆI KROASANI SA ŠUNKOM I SIROM: Biće hrskavi spolja i vazdušasti iznutra - više nećete poželeti kupovne

Napravite vazdušaste i mekane kroasane bolje nego iz pekare.

Shutterstock

Nema ništa lepše nego kada se kućom širi miris od toplih i ukusnih kroasana. Hrskava korica i vazdušasta unutrašnjost čine ovo pecivo jednostavno neodoljivim i nećete stati samo na jednom. 

Ukoliko želite sebi i svojoj porodici da spremite domaće kroasane, ali ste uvereni da je čitav proces suviše kompikovan, ovaj recept će vas uveriti u suprotno.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 300 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • 150 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 150 g putera
  • 2 kašičice soli
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

U posudi umutite jedno jaje, pa dodajte so, šećer, kvasac i zagrejano mleko. Kada se sve fino sjedini dodajte i brašno, pa umesite testo. Ostavite ga da odmori 20 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa stavite testo i prstima ga razvucite. U sredinu stavite 20 grama putera, a onda sve zajedno umesite. Od testa napravite loptu, pa je podelite na osam jednakih delova. Svaki deo testa razvucite oklagijom u oblik kruga, tako da prečnik bude najmanje 20 centimetara. Preostalih 100 grama putera otopite, pa premažite preko svakog rastanjenog dela testa. Krugove od testa slažite jedne na druge u pleh, pa ih stavite u zamrzivač 20 minuta. 

Kada izvadite testo iz frižidera, oklagijom razvucite veliki krug, pa ga isecite na 12 trouglova. Na svaki trougao poređajte listiće šunke i kačkavalja, pa zarolajte ka unutra, tako da dobijete oblik kiflice, a onda ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom. Testo pokrijte krpom i ostavite ga najmanje sat vremena na toplom. Umutite dva žumanceta i premažite preko kroasana. Pecite ih u zagrejanoj rerni 10 minuta na 200, a onda pet minuta na 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa