Ludo testo mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susedi razmenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u frižideru i nedelju dana, a neki kažu i duže. Iako niko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo". Čuva se u plastičnoj kesi, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u kesu.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

500 g oštrog brašna

4 dl mleka

1 kocka kvasca

1 jogurt

2 jajeta

1 dl ulja

1 prašak za pecivo

2-3 kašičice soli

Priprema:

U mlako mleko dodajte razmrvljeni kvasac, pa ga ostavite da se aktivira. Na radnoj površini napravite gomilicu od brašna pomešanog s praškom za pecivo, pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umesite testo. Prema potrebi dodajte još brašna ili mleka tako da testo ostane mekano (zavisi od brašna jer svako drugačije upija). Unutrašnjost čiste plastične kesice dobro nauljite, pa stavite testo u kesu, istisnite višak vazduha, zavežite i stavite u frižider. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.rs