Ludo testo mnogima je uspomena na osamdesete i devedesete godine kada su susedi razmenjivali recepte za to "čudo" koje može stajati u frižideru i nedelju dana, a neki kažu i duže. Iako niko sa sigurnošću ne može reći kako je dobilo ime, logika nalaže da "raste kao ludo". Čuva se u plastičnoj kesi, a može narasti toliko da je probije – ako se to dogodi, prepolovite ga i prebacite u kesu.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
4 dl mleka
1 kocka kvasca
1 jogurt
2 jajeta
1 dl ulja
1 prašak za pecivo
2-3 kašičice soli
Priprema:
U mlako mleko dodajte razmrvljeni kvasac, pa ga ostavite da se aktivira. Na radnoj površini napravite gomilicu od brašna pomešanog s praškom za pecivo, pa u sredinu dodajte ostale sastojke i umesite testo. Prema potrebi dodajte još brašna ili mleka tako da testo ostane mekano (zavisi od brašna jer svako drugačije upija). Unutrašnjost čiste plastične kesice dobro nauljite, pa stavite testo u kesu, istisnite višak vazduha, zavežite i stavite u frižider. Čuvajte ga do sedam dana i vadite po potrebi.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem