Zeljanicu mnogi je smatraju kraljicom među pitama, a od celog Balkana posebno je omiljena u Bosni i svaka domaćica ima svoje male tajne kako je pravi. Iako su se nekada razvijale domaće kore, pripremljena na ovaj način biće podjednako ukusna.
Ovaj tradicionalni recept olakšaće vam pripremu, gotova je za sat vremena, a vaši ukućani će uživati u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 600 g kora za pitu
- 250 g svežeg sira
- 300 g spanaća
- 4 jajeta
- 300 ml kisele pavlake
- 2 kašike kukuruznog brašna
- malo soli
- 3 kašike ulja
Priprema:
Spanać operite i očistite, pa ga nasecite na sitno i posolite. Stavite ga u dublju činiju, dodajte mu usitnjeni sir, kiselu pavlaku, celo jaje, brašno i ulje. Sve dobro izmešajte, pa ukoliko ima potrebe dodajte još soli. Tepsiju za pečenje malo pouljite, stavite tri kore, pa ih poprskajte sa malo ulja. Ravnomerno rasporedite 3 kašike nadeva, ponovo stavite tri kore, poprskajte ulje, pa rasporedite fil. Postupak ponavljate dok ne utrošite sav materijal. Poslednje bi trebalo da budu dve kore, koje pre pečenja poprksajte sa malo ulja. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite oko sat vremena. Kada je pita pečena izvadite iz rerne, pa je pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Secite na kocke i služite uz jogurt ili kiselo mleko.
Izvor: Stvar ukusa