Za doručak poslužite pravu domaćinsku pitu sa sirom koja se pravi sličnu kao najčuvenija srpska pita - gibanica.Ako niste stručnjak u razvlačenju kora koristite kupovne, ukus je jednako dobar. Ono što ovu pitu izdvaja, sem jednostavne pripreme, je i to što se prvo preliva istopljenim puterom, a zatim i smesom od jaja i mleka, koji čine koricu hrskavkom i pucketavom.
- Sastojci:
- 400 g feta sira
- 4 jajeta
- 80 ml ulja
- 400 ml jogurta
- 1 puna kašika brašna
- 10 g praška za pecivo
- 500 g kora za pitu
- Za prelivanje:
- 2 jajeta
- 200 ml mleka
- 100 g putera
Priprema:
Sir izdrobite, a u drugoj činiji umutite jaja sa uljem i jogurom, pa dodajte brašno i prašak za pecivo koje ste prethodno sjedinili. Promešajte. Zatim u smesu dodajte i izdrobljeni feta sir i opet lepo promešajte. Tepsiju prečnika 30 cm lepo nauljite, pa na dno stavite 2 kore. Sipajte malo fila, pa preko stavite jednu koru. Tako ređajte dok ne utrošite sve, a poslednji red treba da bude kora. Pitu isecite na kocke, pa prelijte istopljenim puterom, a onda i jajima koja ste umutili sa mlekom. Pecite na 200°C oko sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE