Gibanica je najpoznatija srpska pita, a svaka domaćica ima neki svoj recept za ovu čuvenu pitu koja se razlikuje u sitnim detaljima. Ili se dodaje neki trik sastojak, ili je fora u tome kako se seku kore, ali svaka je ukusna. U Jugoslaviji su se domaćice "takmičile" čija je bila lepša, a u nastavku teksta pročitajte kako da napravite jednu od najlepših gibanica. Takođe, ako želite da napravite najsavršeniju vazdušastu gibanicu otkrivamo vam jedan trik, a to je da gotovu gibanicu prevrnite na 4 šolje da se hladi praktično "u vazduhu", kako ne bi splasnula pod sopstvenom težinom. Oko 20 minuta hladite.

Sastojci:

  • 2-3 jajeta
  • 500 g kora
  • 400 g sira
  • 50 g kajmaka (može i ne mora) 
  • 100 ml jogurta
  • 1/2 kisele vode

Priprema:

Umutite jaja (2 komada), pa dodajte mrvljeni sir, kiselu vodu, jogurt. Svaku koru zgužvajte, potopite u fil i onda ređajte u podmazan pleh. Nemojte da stavljate koru na dno, nego odmah ređajte izgužvane kore, jer će se pojedini komadići sira fino zapeći i korica će biti fino hrskava. Ako želite možete da pokrijete korom celu pitu. Premažite jajetom (1 komad) i poprskajte kiselom vodom. Pecite na 200°C nekih 40 minuta. Takođe, kore možete da isečete na trake, pa tako da uvaljate u smesu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE