NAJBOLJI RECEPT ZA PITU KROMPIRUŠU: Sočnija i ukusnija od klasične

Pita krompiruša sa gotovim korama se pravi brzo i lako, a ovaj recept je ubedljivo najbolji. Uživajte!

Shutterstock

Sigurno ste bar jednom do sada pravili pitukrompirušu. Ako želite da probate poboljšanu verziju čuvene pite krompiruše, onda predlažemo da isprobate ovaj recept. Kore se premazuju pavlakom, jajima i mlekom, pa je sama pita mnogo sočnija. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa domaćim korama, a odlična je za doručak ili večeru. 

Sastojci: 

  • 750 g krompira
  • 1 crni luk
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • 1 ravna kašičica bibera
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • Za premazivanje kora:
  • 5-6 punih kašika kisele pavlake
  • 3 kašike mleka
  • 3 kašike ulja
  • 2 jajeta
  • Za premazivanje pite: 
  • 1 jaje
  • 2-3 kašike mleka

Recept za pitu krompirušu sa gotovim korama: 

Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Pitu ređajte u pleh obložen pek papirom. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Gotove pite krompiruše premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Isecite na parčiće, pa pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Napravite savršen preliv za pitu krompirušu

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Pita sa sirom  Instagram/tamara.vucic.serbia

Izvor: StvarUkusa