Sigurno ste bar jednom do sada pravili pitukrompirušu. Ako želite da probate poboljšanu verziju čuvene pite krompiruše, onda predlažemo da isprobate ovaj recept. Kore se premazuju pavlakom, jajima i mlekom, pa je sama pita mnogo sočnija. Takođe, ovu pitu možete da pravite i sa domaćim korama, a odlična je za doručak ili večeru.
Sastojci:
- 750 g krompira
- 1 crni luk
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 1 ravna kašičica bibera
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- Za premazivanje kora:
- 5-6 punih kašika kisele pavlake
- 3 kašike mleka
- 3 kašike ulja
- 2 jajeta
- Za premazivanje pite:
- 1 jaje
- 2-3 kašike mleka
Recept za pitu krompirušu sa gotovim korama:
Krompir oljuštite i isecite na kockice, pa ga skuvajte. Dok se krompir za pitu kuva, u tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk. Sipajte malo vode, pa dodajte slatku papriku, bosiljak i biber. Lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, mleko, ulje i jaja i sve to dobro sjedinte. Gotovo krompir procedite i začinite, pa ispasirajte, a onda dodajte proprženi luk i promešajte. Prvu koru premažite smesom sa jajima, pa preko stavite drugu koru, opet premažite smesom sa jajima, pa stavite treću koru. Treću koru premažite ispasiranim krompirom. Zatim malo savijte ivice i urolajte pitu krompirušu. Pitu ređajte u pleh obložen pek papirom. Ponavaljajte proces sve dok imate sastojke. Gotove pite krompiruše premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Isecite na parčiće, pa pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Pročitajte i ovo: Napravite savršen preliv za pitu krompirušu
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa