Pitice sa spanaćem i feta sirom

Pitice sa spanaćem i feta sirom su hrskave, aromatične i jednostavne za pripremu, idealne za lagani obrok ili ukusno predjelo.
Pitice sa spanaćem i feta sirom na dasci za posluženje Foto: Printscreen/Youtube/Zara Cooks Tasty & Healthy Food

Sastojci:

  • 300 g zamrznutog spanaća, odmrznutog i dobro oceđenog
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckanog
  • 35 g svežeg mirođije, seckane
  • 100 g feta sira, izmrvljene
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • 14 listova pirinčanog papira
  • 1 jaje
  • 2 kašike pavlake ili jogurta
  • 200 ml mleka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika susama (opciono)
  • 1 kašika crnog kima (opciono)

Priprema:

Ove pitice su savršena kombinacija hrskavog omota i sočnog, aromatičnog fila od spanaća, fete i mirođije. Inspirisane klasičnim grčkim pitama, ali pripremljene sa pirinčanim papirom umesto testa, one su lagana i jednostavna opcija za užinu, predjelo ili laganu večeru. Njihova posebna tekstura i bogat ukus čine ih neodoljivima – spolja su hrskave, a iznutra mekane i kremaste.

Savet:

Dobro ocedite spanać pre nego što ga dodate u fil – višak vlage može omekšati pirinčani papir i sprečiti rolnice da budu hrskave.

Odmrznite spanać i dobro ga iscedite da biste izbegli suvišnu vlagu u filu. Sitno iseckajte luk i mirođiju, a fetu izmrvite. U činiji pomešajte spanać, luk, mirođiju, fetu, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte i ostavite sa strane.

U drugoj činiji umutite jaje, pavlaku (ili jogurt), mleko i maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte ovu smesu u plitak tanjir kako biste lakše umakali pirinčani papir.

Uzmite jedan list pirinčanog papira i umočite ga u smesu, okrećući ga s obe strane, dok ne postane savitljiv, ali ne previše mekan. Položite ga na drvenu dasku, pazeći da ostane ravan i gladak. Stavite oko 2 kašike fila duž donjeg ruba papira.

Preklopite bočne strane, zatim pažljivo urolajte u oblik rolne, dobro zatvarajući fil unutra. Blago savijte rolnicu u oblik slova „C“ i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sav materijal. Premažite svaku rolnicu ostatkom smese od jajeta i mleka kako bi dobile zlatnu boju prilikom pečenja. Po želji pospite susamom i crnim kimom za dodatnu aromu i hrskavost. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 minuta, dok rolnice ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.Ostavite ih da se malo prohlade pre služenja. Najhrskavije su dok su sveže iz rerne, ali će blago omekšati tokom vremena.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/gayanefood