Pita savijača sa koprivom

Savijača sa koprivom je zdrav i mirisan klasik koji se pravi brzo, a jede još brže.
Pita savijača sa koprivom Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 300 g sveže koprive (može i blanširana iz zamrzivača)
  • 200 g sitnog sira (može mladi kravlji)
  • 1 veće jaje
  • 3 kašike kisele pavlake
  • so, biber po ukusu
  • 100 ml ulja
  • 50 ml mineralne vode

Priprema:

Pita savijača sa koprivom je starinsko jelo koje vraća na ukuse detinjstva i prolećnih dana. Kopriva, kao zdrava i mirisna biljka, sjajno se slaže s tankim korama i jednostavnim začinima, a svaka kriška miriše na domaću kuhinju i baštu.

Savet:

Blanširajte koprivu samo kratko – dovoljno je 1–2 minuta u vreloj vodi da omekša, a da zadrži boju i hranljive materije.

Ako koristite svežu koprivu, operite je pažljivo i blanširajte kratko u ključaloj vodi – dovoljno je 1 minut. Zatim procedite i sitno iseckajte. Ako koristite zamrznutu, samo je dobro ocedite. U većoj posudi pomešajte koprivu, sir, jaje, pavlaku, so i biber. Fil bi trebalo da bude kremast, ali ne previše redak.

Koru raširite na stolnjak, premažite je mešavinom ulja i mineralne vode. Na kraj kore stavite deo fila pa pažljivo urolajte u tanku rolnicu. Tako pripremljene rolnice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Možete ih motati u puž-oblik ili ređati redovno, zavisi kakav oblik želite.

Kada sve rolnice poređate, prelijte ostatkom ulja i vode. Po želji, možete premazati i sa malo pavlake ili umućenim jajetom radi rumenije boje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju. Kada se ispeče, pokrijte krpom i ostavite desetak minuta da omekša.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Infuzija od koprive za brži rast kose Izvor: TikTok/ro_mustliv