Banica je pita sa sirom koja nam dolazi sa juga Srbije, a čiji se recept prenosi s kolena na koleno. Domaćice same razvlače koru, ali uz malo prakse to neće biti mnogo teško. Ova južnjačka pita sa sirom se uvija u krug, a kažu da se ne seče već lomi. Ako volite pite, onda obavezno probajte i ovu, a ako želite možete da dodate i spanać ili zelje pored sira.
- Sastojci:
- 950 g brašna
- 1 kašičica soli
- 300 ml vode
- 300-400 g belog sira
Priprema:
U posudi pomešajte nekih 900 g brašna, vodu i so. Umesite glatko testo, pa prebacite na pobrašnjenu površinu i malo razvucite oklagijom. Premažite ulje i ostavite da odstoji 20 minuta. Preko stola prebacite čist stolnjak (mora da bude pamučan). Razvucite testo prstima što više možete, dok ne postante skoro providno. Ako vam ostane višak kore na krajevima isecite, jer testo mora da bude baš tanko. Sir po želji izmrvite, pa pospite po kori. Pomoću stolnjaka urolajte i stavite u nauljenu tepsiju tako što ćete uviti u krug. Pokrijte krpom, pa ostavite da ostoji još 20 minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Mts app konkurs ponovo okuplja srednjoškolce programere
6 moćnih razloga da prokelj uključite u ishranu
Tortilje sa pohovanom piletinom, kao iz KFC-a