Hrskavi uštipci od tikvica

Ovi uštipci od tikvica idealni su za laganu letnju večeru ili brzinski doručak.
Hrskavi uštipci od tikvica Foto: Printscreen/Youtube/Ricette Sfiziose

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice 
  • 2 belanca
  • 100 g brašna
  • So i biber po ukusu
  • Slatka mlevena paprika, origano po ukusu
  • Ulje za prženje

Priprema:

Ako tražite jednostavan letnji zalogaj koji se brzo sprema i ne traži previše sastojaka, ovi uštipci od tikvica su prava stvar. Umesto klasične smese sa jajima, ovde se koriste samo belanca koja daju vazdušnu strukturu, a tikvice ostaju osvežavajuće i nežne jer se koriste sa sve korom. Važno je da birate manje, duguljaste tikvice koje možete seći na tanke kolutove – tako će se savršeno uklopiti u svaki zalogaj.

Savet:

Birajte manje, duguljaste tikvice jer imaju tanju koru i manje semenki, pa su mnogo ukusnije kad se seku na kolutove i prže.

Operite tikvice i ne ljuštite ih. Isecite ih na tanke kolutove. Pospite ih solju i ostavite 10–15 minuta da puste vodu, pa ih ocedite i blago pritisnite kuhinjskom krpom. U velikoj činiji pomešajte brašno, biber, slatku papriku i origano. Dodajte oceđene tikvice u brašno i promešajte da se kolutovi ravnomerno oblože.

Umutite belanca u meki sneg i dodajte ih u smesu sa tikvicama, lagano mešajući da se sve poveže. Zagrejte ulje u tiganju i kašikom stavljajte male količine smese. Pržite uštipke sa obe strane dok ne porumene, pa ih vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za hrskave štapiće od tikvica  Izvor: Instagram/recepty_strojnosti