Savršene prženice iz rerne: Pretvorite stari hleb u doručak koji će jesti cela porodica

Saznajte kako da stari hleb pretvorite u savršen doručak koji će jesti svi članovi porodice zahvaljujući receptu za prženice iz rerne.
Savršene prženice iz rerne Foto: Shutterstock

Mekane, zlatne i sočne prženice iz rerne vraćaju nas u detinjstvo i podsećaju na miris bakine kuhinje. Savršeno se kombinuju sa slanim dodacima kao što su sir, slanina i turšija, ali mogu biti i blago slatke za uživanje uz med ili džem.

Priprema je jednostavna, a rezultat je doručak koji će garantovano obožavati cela porodica. Uz to ćete se rešiti i starog hleba koji ne znate kako da iskoristite.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: doručak

Porcije/Količina: 4 porcije

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme pečenja: 10-12 minuta

Ukupno vreme pripreme: 15-17 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • 4 jaja
  • 150 ml mleka
  • so po ukusu
  • 8 kriški starog belog hleba
  • 50 g maslaca (ili ulja)

Priprema:

1. korak: Mućenje

U plitkoj činiji umutite jaja, mleko i so dok ne dobijete ujednačenu smesu.

2. korak: Potapanje hleba

Kriške hleba potopite u smesu sa jajima, pazeći da se ravnomerno natope sa obe strane.

Za još aromatičniji doručak

pospite po prženicama rendani sir ili suvo začinsko bilje pre pečenja.

3. korak: Grejanje rerne

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh debelo premažite puterom (ili uljem).

4. korak: Pečenje

Stavite natopljeni hleb na pleh i pecite 10–12 minuta, uz okretanje na pola vremena pečenja da dobiju zlatnu boju sa obe strane.

5. korak: Serviranje

Poslužite toplo uz slaninu, sir i salatu po želji ili dodajte med/džem ako volite slatku verziju.

Isprobajte i bakin tradicionalni recept za cicvaru i uživajte u još jednom doručku koji miriše na detinjstvo.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.