Nema ničeg lepšeg od mirisa tek prženih uštipaka koji ispune kuću i vrate vas pravo u detinjstvo. Taj zvuk ulja u tiganju, miris koji se širi kuhinjom i prva topla porcija na tanjiru — sve podseća na dane kada je baka pravila doručak dok smo još bunovni sedeli za stolom.

Ovi uštipci su upravo takvi — mekani kao duša, lagani i penasti, a pripremaju se za svega nekoliko minuta. Idealni su za doručak uz sir i jogurt, ali i za popodnevni zalogaj kada želite nešto jednostavno, a utešno.

Najlepše kod ovog recepta je što se pravi od sastojaka koje već imate kod kuće. Ništa posebno, a rezultat savršen — baš onako kako su to znale naše bake.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: doručak

Porcije/Količina: 3-4 porcije

Vreme pripreme: 10 minuta

Vreme prženja: 15 minuta

Ukupno vreme pripreme: 25 minuta

Težina: lako

 Sastojci:

  • 1 jaje
  • 250 ml jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • oko 500 g oštrog brašna
  • ulje za prženje

Priprema:

Korak 1: Umutite osnovu testa

U većoj činiji sjedinite jaje i jogurt. Dobro ih umutite viljuškom ili žicom za mućenje dok ne dobijete glatku smesu.

Korak 2: Dodajte prašak za pecivo i so

Ubacite prašak za pecivo i kašičicu soli, pa sve još jednom promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.

Korak 3: Umestite testo

Postepeno dodajte brašno, uz stalno mešanje, dok ne dobijete glatko i mekano testo koje se ne lepi za ruke. Nema potrebe da testo narasta – odmah je spremno za oblikovanje.

Savet plus:

Ako želite da budu još mekši, dodajte kašiku kisele pavlake u testo – biće penasti i vazdušasti, baš kao kod bake!

Korak 4: Razvucite i isecite testo

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Isecite ga na kvadratiće, rombove ili trougliće – po želji.

Korak 5: Ispržite uštipke

U dubljem tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Kada se ulje ugreje, pažljivo spuštajte komade testa i pržite ih po nekoliko minuta sa obe strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Korak 6: Ocedite višak ulja

Gotove uštipke vadite šupljikavom kašikom i odložite na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Korak 7: Poslužite i uživajte

Poslužite dok su topli, uz sir, pavlaku, ajvar ili domaći džem - po ukusu i prilici.

Ako vam treba još ideja za doručak, isprobajte naš recept za starinsku kljukušu iz bakine kuhinje.

Ona/Stvar ukusa/Aleksandra Malko