MUSAKA OD PATLIDŽANA: Nećete ni primetiti da nema mesa, a umesto preliva koristi se krem sir i kačkavalj

Musaka od patlidžana bez mesa odlična je za tople letnje dane, a recept je vrlo jednostavan.

Shutterstock

Brojni su načini za pripremu patlidžana, a izuzetno je hranljivo i odlična je zamena za meso, te bi trebali da ga što češće uvrstite na svojoj trpezi. Njegov blagi, ali jedinstveni ukus jelima daje posebnu notu, a najlepši je kada se jede grilovan ili pohovan.

Ipak, pripremljen na ovaj način, kao musaka sa paradajzom, biće savršen dodatak jelima sa mesom, ali i kompletan lagani letnji obrok.

Sastojci:

  • 4 srednja patlidžana
  • 3 paradajza
  • 200 g krem sira
  • 150 g kačkavalja
  • 3 čena belog luka
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so, biber

Priprema:

Plavi patlidžan operite, pa ga sa korom isecite na deblje kolutove i ostavite u posoljenoj vodi da odstoji minimum 15 minuta. Potom ih isperite i prosušite kuhinjskim ubrsom. Patlidžan prelijte maslinovim uljem i kratko izgrilujte na suvom tiganju. Paradajz iseckajte na kockice, beli luk izgnječite i dodajte so i biber, pa sve sjedinite. Posudu za pečenje podmažite maslinovim uljem, poređajte polovinu kolutova patlidžana, premažite polovinom krem sira i pospite polovinom rendanog kačkavalja. Onda sipajte seckani paradajz i sve završite redom patlidžana. Po vrhu musake pospite ostatak kačkavalja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa