Pred vama je recept za pravi nedeljni ručak - pileći bataci u marinadi i harmonika krompir. Marinada će omekšati meso, i dati mu posebnu aromu, a ovako spremljeni krompirići biće pravo otkriće, posebno za decu. U nastavku pročitajte kako da pripremite ovaj ručak.
Sastojci:
Za marinadu:
- 2 kašike senfa
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka, usitnjen
- 2 kašike meda
- korica i sok od 2 limuna
- prstohvat soli i bibera, po ukusu
Za meso i krompir:
- 1 kg pilećih bataka
- 1 kg mladog krompira
- 3-4 šargarepe
- 3-4 paškanata
- 100 g smrznutog graška
Priprema:
U jednoj posudi napravite marinadu. Dodajte batake i dobro ih uvaljajte u smesu. Ostavite da odstoje dok pripremate sve ostalo (može i duže).
Krompir zasecite na više mesta, ali ne do kraja, da napravite harmoniku. Ogulite i iseckajte šargarepu i paškanat; stavite ih u činiju sa krompirom i pokapajte malo maslinovog ulja.
U veliki pleh za pečenje stavite piletinu a praznine popunite povrćem. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne, pospite smrznuti grašak i prelijte ostatkom marinade koja je ostala u činiji. Pokrijte folijom i krčkajte još 10 minuta. Služite odmah.
Izvor: Stvar ukusa