Pečeno pile je nedeljni ručak koji niko neće preskočiti. Biće neverovatno ukusno ako ga prethodno skuvate, pa onda ispečete. Ali obavezno premažite senfom i medom jer će korica imati zlatnu boju i lepiće se za prste. Može da se jede i sutradan samo sa salatom ili parčetom hleba

Sastojci:

  • 1 pile 
  • 700 ml vode 
  • 10 g soli 
  • 10 g bibera 
  • 4 lovorova lista 
  • malo limunovog soka 

Još:

  • 500 g krompira 
  • 2 šargarepe 
  • 3 crvena luka 
  • 4 čena belog luka 
  • 50 ml maslinovog ulja 

Za sos:

  • 30 g senfa 
  • 50 g meda 

Priprema:
Pile isecite po sredini, ali ne do kraja (treba da ostane celo). Stavite u šerpu, sipajte vodu, posolite i pobiberite. Dodajte lovorov list i sok od limuna, pa poklopite i kuvajte 10 minuta. Kad proključa izvadite i stavite na pleh obložen pek papirom. Pomešajte med i senf i premažite pile. Krompir, luk, šargarepu i beli luk isecite i prelijte maslonovim ulje. Začinite po želji. Dobro promešajte, pa povrće rasporedite pored mesa. Pecite na 180°C oko 40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa