Kada probate recept za ovaj hleb više nećete kupovati onaj iz pekare. Domaći hleb je mekan kao pena, a još kad ga premažete belim lukom i maslacem dobija potpuno nov ukus.

Sastojci:

Za testo:

  • 850 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 500 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 30 g maslaca

Za premazivanje:

  • 30 g  maslaca
  • 5 čenova belog luka
  • peršun
  • kačkavalj
  • 1 žumance

Priprema:

Malo zagrejano mleko stavite u činiju, dodajte kvasac, šećer i 300 g prosejanog brašna. Dobro promešati, poklopiti i ostaviti 20 minuta da se aktivira kvasac. Zatim dodajte jaje, otopljeni puter, so i preostalo brašno. Zamesiti meko testo.

Pripremite smesu za mazanje, u činiju stavite otopljeni puter i dodajte izmrvljeni beli luk i peršun. Dobro promešati. Testo isecite na kriške, svaki deo premažite pripremljenom smesom i poređajte u pleh, između kojih stavite parče kačkavalja. Pokrijte i ostavite da se diže 20 minuta. Hleb premazati umućenim žumancetom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 ° C 40 minuta. Nakon što izvadite hleb iz rerne, dok je još vruć, premažite ga puterom.

Izvor: Stvar ukusa