Kada probate recept za ovaj hleb više nećete kupovati onaj iz pekare. Domaći hleb je mekan kao pena, a još kad ga premažete belim lukom i maslacem dobija potpuno nov ukus.
Sastojci:
Za testo:
- 850 g brašna
- 25 g kvasca
- 500 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 30 g maslaca
Za premazivanje:
- 30 g maslaca
- 5 čenova belog luka
- peršun
- kačkavalj
- 1 žumance
Priprema:
Malo zagrejano mleko stavite u činiju, dodajte kvasac, šećer i 300 g prosejanog brašna. Dobro promešati, poklopiti i ostaviti 20 minuta da se aktivira kvasac. Zatim dodajte jaje, otopljeni puter, so i preostalo brašno. Zamesiti meko testo.
Pripremite smesu za mazanje, u činiju stavite otopljeni puter i dodajte izmrvljeni beli luk i peršun. Dobro promešati. Testo isecite na kriške, svaki deo premažite pripremljenom smesom i poređajte u pleh, između kojih stavite parče kačkavalja. Pokrijte i ostavite da se diže 20 minuta. Hleb premazati umućenim žumancetom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 ° C 40 minuta. Nakon što izvadite hleb iz rerne, dok je još vruć, premažite ga puterom.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Domaći mlinci sa belim mesom
Recept za sladak beskvasni hleb od samo 5 sastojaka
Izdašna salata sa brokolijem, karfiolom i slaninom