LENJA MUSAKA S KROMPIROM: Brže i lakše se pravi od originalne, a sve samo pomešate i zapečete

Lenja musaka pravi se brže i lakše od originalne.

Shutterstock

Musaka se izvorno smatra grčkim specijalitetom, ali se kod nas toliko odomaćila da je postala deo tradicionalne kuhinje. Najčešće se sprema varijanta s krompirom i mlevenim mesom, ali ništa manje nije zastupljena ni ona sa tikvicama. Ukoliko ste ljubitelj musake ovaj recept je malo drugačiji od klasičnog po tome što nema ređanja slojeva, a svi sastojci se samo pomešaju i peku u rerni, zbog čega je dobila naziv lenja musaka.

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 600 g krompira
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika začinske paprike
  • so, biber

Za preliv:

  • 180 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 kašika brašna
  • so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na manje kocke. Crni i beli luk sitno naseckajte, pa ih pomešajte sa mesom i sve začinite po ukusu. U dobijenu smesu ubacite krompir pa sve izmešajte da se sastojci lepo povežu. U nauljenu vatrostalnu posudu prebacite meso sa krompirom, pa lepo poravnajte. U tanjiru razmutite jaja, dodajte mleko i začine po ukusu, pa dobijenom smesom zalijte musaku. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Poslužite dok je još topla uz svežu sezonsku salatu.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE