Musaka se izvorno smatra grčkim specijalitetom, ali se kod nas toliko odomaćila da je postala deo tradicionalne kuhinje. Najčešće se sprema varijanta s krompirom i mlevenim mesom, ali ništa manje nije zastupljena ni ona sa tikvicama. Ukoliko ste ljubitelj musake ovaj recept je malo drugačiji od klasičnog po tome što nema ređanja slojeva, a svi sastojci se samo pomešaju i peku u rerni, zbog čega je dobila naziv lenja musaka.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 600 g krompira
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika začinske paprike
- so, biber
Za preliv:
- 180 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika brašna
- so, biber
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na manje kocke. Crni i beli luk sitno naseckajte, pa ih pomešajte sa mesom i sve začinite po ukusu. U dobijenu smesu ubacite krompir pa sve izmešajte da se sastojci lepo povežu. U nauljenu vatrostalnu posudu prebacite meso sa krompirom, pa lepo poravnajte. U tanjiru razmutite jaja, dodajte mleko i začine po ukusu, pa dobijenom smesom zalijte musaku. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta. Poslužite dok je još topla uz svežu sezonsku salatu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE