KAKO SE PRAVI PASULJ - JELO KOJE SRBI NE ODBIJAJU: Umesto vode sipajte bujon - biće ukusniji

Pasulj je skoro svima omiljeno jelo, a osim što je ukusan i lako se pravi.

Shutterstock

Pasulj je hranljiv i ukusan, a i jednostavan je za pripremu bez obzira na sortu. U Srbiji je najpopularniji čorbast pasulj ili prebranac, a osim fantastičnog ukusa, poznat je i kao jelo koje se praktično samo sprema. Sve sastojke pomešate u šerpi i ostavite da se krčkaju par sati. Ako želite da ubrzate taj proces postoji jednostavan trik, a to je da potopite pasulj dan ranije, jer će ga to omekšati, a i sprečiće nadimanje. 

  • Sastojci:
  • 450 g pasulja
  • 1 crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 4 šolje vode ili bujona
  • lovorov list 
  • kim 
  • slatka paprika  

Priprema:

Pasulj operite i proberite onaj koji valja. U šerpi zagrejte ulje, pa propržite seckani crni i mleveni beli luk. Zatim dodajte pasulj i promešajte. Sipajte bujon (kocku supe pomešate sa četiri šolje vrele vode). Dodajte začine i promešajte, pa kada provri smanjite temepraturu i poklopite. Kuvajte nekih 1-2 sata, a povremeno promešajte. Ako se tečnost smanji dodajte još malo. Posolite i pobiberite ponovo i promešajte. 

Napomena: Ako želite da ubrzate proces kuvanja, pasulj možete da potopite preko noći, tako što ćete da sipati u šerpu i preliti vodom.  Ovo će vam pomoći da omekšate pasulj i smanjite vreme kuvanja.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE