Karabataci u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake

Karabataci u sosu se prave sa malo rakije koja ispari, a recept je poreklom francuski.

Shutterstock

Karabataci ne moraju da se prave uobičajeno, napravite ih u finom sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake. Jelu se dodaju senf i celer. Ako volite piletinu možda ćete želeti da je napravite i sa kinoom. Evo i kako se prave karabataci u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake.

Sastojci:

  • 2 pileća karabataka
  • 1 kašičica ulja
  • ½ kašičice soli
  • 60 g celera
  • 100 g luka
  • 1 zelena jabuka
  • 35 g putera
  • 100 g slanine
  • 2 kašike senfa
  • 50 ml rakije
  • 330 ml soka od jabuke
  • 175ml pilećeg bujona
  • 10 g ruzmarina
  • 100 g kisele pavlake

Recept za karabatake u sosu od slanine, jabuka i kisele pavlake:

Isecite celer na što manje kockice. Prepolovite luk, oljuštite ga, a zatim ga rastavite na polumesece. Isecite zelenu jabuku i oljuštite je, a zatim je isecite na kockice. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i kada se zagreje dodajte ulje za kuvanje.

Posolite karabatake i pecite ih na ulju sa svih strana dok ne porumene. Kada porumene, stavite ih na stranu i vratite tiganj na srednju vatru. Dodajte puter u tiganj i kada počne da peni stavite luk, celer i slaninu i dinstajte ih 5 minuta, redovno mešajući. Dodajte jabuke i sipajte rakiju i smanjite temperaturu na pola. Sipajte sok od jabuke i pileći bujon, a zatim umešajte senf.

Stavite karabatake i sve sokove u tepsiju, a zatim stavite u rernu na 17-20 minuta i pecite na 180°C. Izvadite iz rerne, a zatim stavite karabatake na tanjir. Vratite tiganj na jaku vatru i krčkajte sos dok se ne smanji za pola. Ruzmarin grubo iseckajte i pomešajte ga sa kiselom pavlakom, pa ubacite u preostali sos, a zatim vratite i piletinu u tiganj pa krčkajte na laganoj temperaturi, minut ili dva.

Pročitajte kako se prave hrskavi karabataci sa pirinčem za celu porodicu

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Piletina iz rerne   TikTok/ quick_meal

StvarUkusa/L.S.