Sastojci:
- 1 limun, sok i rendana korica
- 50 g prezli
- 1 kašika mleka
- 50 g mrvljenog mladog sira
- 2 kašike paradajz pirea
- 500 g pilećeg mlevenog mesa
- 15 g bosiljka, sitno iseckanog
- 5 čenova belog luka, sitno narendanih
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 400 g čeri paradajza, iseckanog
- prstohvat šećera
- kuvana testenina, za serviranje
Recept za pileće ćufte:
Pileće ćufte počnite da pravite tako što ćete da pomešate limunovu koricu, prezle i mleko i ostavite sa strane. Pomešajte mladi sir, paradajz pire, piletinu, većinu listova bosiljka i polovinu belog luka. Dobro posolite i pobiberite i mešajte rukama dok se ne sjedine. Razvaljajte u 20 loptica. Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte ćufte i protresite ih da se premažu uljem. Pržite 6-8 minuta dok ne porumene. Izvadite na tanjir.
Stavite luk u tiganj zajedno sa prstohvatom soli i promešajte. Pržite 8-10 minuta dok ne omekša, a zatim umešajte preostali beli luk i seckane stabljike bosiljka. Pržite 2-3 minuta dok ne zamiriše. Ubacite paradajz, zajedno sa sokovima, pa umešajte šećer i malo začina. Pustite da provri, a zatim ubacite ćufte u sos.
Kuvajte 15 minuta. Ponovo začinite po ukusu i dodajte malo limunovog soka. Kašikom prebacite preko testenine i pospite preostalim listićima bosiljka. Ukoliko volite ćufte, možda ćete želeti da napravite i ćureće ćufte sa parmezanom.
Pročitajte i kako se prave ćufte od povrća
BONUS VIDEO
StvarUkusa