Sladak kupus, starinsko jelo koje svi vole

Sladak kupus možete da pravite bez mesa ili sa mesom, po svom izboru, ali je jedno od od variva koje smo često jeli u detinjstvu.

Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g šargarepe
  • 200 g luka
  • 2,5 kg svežeg kupusa, iseckanog na trake
  • 70 ml ulja
  • 15 g soli
  • 20 g mešavine suvih začina
  • 4 paradajza
  • prstohvat bibera

Recept za sladak kupus:

Kako biste napravili sladak kupus, prvo sitno iseckajte šargarepu, paradajz i luk. Zagrejte ulje u loncu i potom ubacite šargarepu. Malo je posolite, pa poklopite i ostavite da se prži oko 5 minuta. Ubacite i paradajz i seckani luk, pa pržite još 4 minta. Nakon toga ubacite i kupus, otprilike polovinu ukupne količine i dinstajte 3 minuta.

Začine koje ste pripremili pomešajte i sipajte u lonac pa lagano promešajte. Poklopite ostavite da se krčka 3 minuta pa dodajte i ostatak kupusa. Ostavite da se dinsta maksimum 10 minuta. Nakon toga dolijte 300 ml tople vode, promešajte, poklopite i dinstajte 20 minuta. Nakon toga sipajte još 550 ml vode, promešajte kupus pa kuvajte još 10 minuta. Kada je gotovo, servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i sladak kupus sa heljdom .

Pročitajte i kako Italijani prave sladak kupus

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Čorba od kupusa za dijetu  TikTok/jaceepilkingtonpetko

StvarUkusa